My Liantis

RIZIV-toelage voor artsen

Als geconventioneerd arts vraag je geen ereloonsupplementen aan je patiënten. In ruil daarvoor ontvang je jaarlijks een toelage van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Ook voor artsen in opleiding 

Als huisarts of arts-specialist in opleiding ben je geen klassieke werknemer of zelfstandige, maar je valt onder een uniek sociaal statuut dat sui generis heet. Hoewel je nog niet volledig zelfstandig arts in hoofdberoep bent, behandel je wel al patiënten en ben je al dan niet (gedeeltelijk) geconventioneerd. Binnen dit statuut heb je recht op een extra som, naast de gewoonlijke RIZIV-toelage voor artsen.

Hoe gebruik je de toelage? 

De toelage biedt je een mooie kans om in je eigen sociale zekerheid te investeren. Je hebt twee opties:  

  • Je gebruikt de RIZIV-toelage om je pensioen op te bouwen. De toelage wordt dan doorgestort in een aanvullend pensioenplan (zoals het RIZIV Voorzorgsplan via Liantis). Bovendien kan je met een persoonlijke bijdrage jouw RIZIV Voorzorgsplan nog aanvullen met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen.
  • Je investeert in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in combinatie met het RIZIV Voorzorgsplan. Zo is je inkomen gewaarborgd wanneer je niet in staat bent om te werken.

Hoe aanvragen?

Sluit eerst een RIZIV-Voorzorgsplan af bij Liantis. Dien je aanvraag online in via ProGezondheid.  Tijdens de verwerking van jouw aanvraag zal het RIZIV je vragen of Liantis jouw voorzorgsinstelling is. Dat bevestig je ook via ProGezondheid. Vervolgens gaat het RIZIV na of je recht hebt op de RIZIV-toelage. Als dat zo is, wordt je toelage automatisch doorgestort en is je aanvraag aanvaard.