26,5% meer gepensioneerden die als zelfstandige werken

Als gepensioneerde is het perfect mogelijk om als zelfstandige te werken, terwijl je ondertussen wel je volledige pensioenuitkering behoudt. Uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis blijkt bovendien dat steeds meer mensen voor dit statuut kiezen. De laatste 5 jaar is hun aantal met maar liefst 26,5% toegenomen: een veel sterkere stijging dan het aantal zelfstandigen in hoofd- of bijberoep.

3 minuten leestijd Persbericht 02 oktober 2023

Stijgend aantal

Liantis analyseerde de officiële RSVZ-statistieken en daaruit blijkt duidelijk dat het aantal zelfstandigen ‘actief na pensioen’ de laatste jaren alleen maar toeneemt. In vergelijking met 2018 is hun aantal zelfs met 26,5% toegenomen. Wanneer we dit bekijken ten opzichte van de zelfstandigen in hoofdberoep (+8,3%) en diegene in bijberoep (+20,2%), is dat dus een veel grotere stijging.

“Ondertussen is dus bijna 1 op de 10 zelfstandigen gepensioneerd. Op zich zien we daarin een maatschappelijke trend dat veel mensen - eenmaal ze op pensioen zijn - zich graag maatschappelijk blijven inzetten. Bovendien kunnen ze de extra inkomsten vaak goed gebruiken als extraatje bovenop hun wettelijk pensioen. Dat doen ze bijvoorbeeld vaker als flexi-jobber, maar dus ook als zelfstandige. We merken bovendien dat er nog heel wat mensen niet weten dat dit tot de mogelijkheden behoort. Daarom willen we gepensioneerden graag warm maken voor het statuut als zelfstandige: ze hebben heel wat ervaring, talenten en skills die ze handig kunnen omzetten in bijvoorbeeld een rol als consultant. Daarnaast heb je veel mensen die al zelfstandige waren en die verder willen werken na hun officiële pensioenleeftijd. Denk maar aan huisdokters die verder patiënten ondersteunen na hun 65ste”, aldus Karel Van den Eynde, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis.

Vrije beroepers

Nog enkele cijfers: gemiddeld verdienden gepensioneerden in 2022 17.320,6 euro per jaar. Ze waren gemiddeld 70 jaar oud. De meest populaire sector is die van de vrije beroepen: in 2022 was 28,9% actief in deze bedrijfstak. “Veel gepensioneerden gaan aan de slag als consultant om met al hun opgedane kennis een meerwaarde te betekenen voor anderen. Bovendien zien we veel beroepen terug in deze sector waar mensen zodanig gepassioneerd zijn, dat we uit de praktijk horen dat ze er nog helemaal niet mee willen stoppen op 65-jarige leeftijd. Denk maar aan artsen, advocaten, accountants of notarissen. Een andere mogelijke uitleg is dat bepaalde zelfstandigen nog even actief blijven om hun opvolgers te begeleiden die pas in een later stadium de zaak overnemen”, aldus Van den Eynde.

Statuut als gepensioneerde

Als gepensioneerde kan je dus nog steeds actief blijven of worden als zelfstandige ondernemer. Meestal betaalt deze persoon dan 14,7% van het netto belastbaar beroepsinkomen aan sociale bijdragen. Bij bepaalde pensioenen geldt er toch een hoger percentage. Is het inkomen uit de zelfstandige activiteit beperkt en verdient hij of zij niet meer dan 3.630,81 euro (netto belastbaar jaarinkomen), dan betaalt de gepensioneerde zelfstandige geen sociale bijdragen.

Onbeperkt bijverdienen

Bovendien mogen de meeste gepensioneerden sinds 2015 onbeperkt bijverdienen. Concreet: wie 65 jaar is, mag onbeperkt bijverdienen vanaf 1 januari van het jaar waarin hij of zij 65 jaar wordt. Ook wie jonger dan 65 jaar is, kan onbeperkt bijverdienen op voorwaarde dat hij of zij een loopbaan van minstens 45 jaar kan aantonen. “Gepensioneerden die jonger zijn dan 65 jaar en geen loopbaan van 45 jaar kunnen aantonen, moeten de inkomsten uit hun zelfstandige activiteit beperken. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van hun specifieke, persoonlijke situatie. Wil je graag starten als zelfstandige ondernemer? Dan laat je je dus het best ondersteunen. Dan kan je zorgeloos van start!”, vertelt Karel Van den Eynde, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis.