Aandacht voor cyberrisico’s in 2018

Cyberrisico’s staan helemaal bovenaan de lijst van belangrijkste risico’s voor ondernemers in 2018. Dat blijkt duidelijk uit de risicobarometer van Allianz. Nochtans komt uit diezelfde barometer naar  voor dat heel wat ondernemers cyberincidenten onderschatten. Gelukkig is er een oplossing: u kan zich makkelijk wapenen tegen de risico’s van deze digitale problemen.

2 minuten leestijd Verzekering 02 mei 2018

Barometer

Voor de zogenaamde ‘Allianz Risk Barometer 2018’ vulden 1911 risico-experts uit tientallen landen een bevraging in. Opvallend: liefst 43% geeft aan dat het cyberrisico bij de drie belangrijkste bedrijfsrisico’s van 2018 behoort. Vorig jaar was dat nog maar 29%.

Zo bestaat er bijvoorbeeld heel wat schrik voor de impact  van gijzelsoftware of een datalek, maar ook voor fouten van werknemers of technische problemen die ervoor zorgen dat hele systemen uitvallen.

Opvallend: uit diezelfde barometer blijkt dat 54% van de bevraagden aangeeft dat cyberincidenten momenteel het meest onderschat worden binnen de bedrijfsrisico’s.

Concreet voorval

Dat cyberaanvallen voorkomen, is jammer genoeg geen ver-van-ons-bed-show meer. Midden vorig jaar werden wereldwijd heel wat computers en bedrijven getroffen door een hardnekkige vorm van 'ransomware'. Deze kwaadaardige software blokkeert meteen alle gegevens en bestanden.

Ook in België werden al verschillende bedrijven het slachtoffer. Nadat de hackers de gegevens blokkeren, eisen ze losgeld in de vorm van de digitale pasmunt 'bitcoin'. Betaalt de gebruiker niet binnen de aangegeven periode, dan dreigen de cybercriminelen ermee om alle bestanden te wissen.

Polis op maat

Gelukkig kan u zich indekken tegen cyberrisico’s. Liantis adviseert u in de zoektocht naar een polis op maat.