Aangepaste brandveiligheidsnormen voor alarm- en waarschuwingssystemen

Op 15 september is er een belangrijke wijziging doorgevoerd in de brandveiligheidsnormen. Dit besluit herziet een artikel in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en wijzigt de voorschriften over brandgevaar, ontploffingen en de toevallige ontsnapping van schadelijke of ontvlambare gassen.  

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 25 oktober 2023

Afzonderlijke circuits 

Vroeger moesten waarschuwings- en alarmsystemen in gebouwen afzonderlijke circuits hebben, zoals voorgeschreven in de basisnormen voor brandpreventie en ontploffingsgevaar in nieuwe gebouwen. Dit wordt nu als een verouderde maatregel beschouwd door de technologische vooruitgang in dit domein en komt dus officieel te vervallen.  

Technologische vooruitgang 

De FOD Binnenlandse Zaken nam dit besluit om ervoor te zorgen dat de wetgeving over brandpreventie in lijn blijft met de technologische vooruitgang. De FOD WASO heeft dezelfde vereiste in het ARAB opgeheven om zo voor meer duidelijkheid te zorgen maar ook mogelijke verwarring bij werkgevers te voorkomen over welke wetgeving ze nu exact moeten volgen.  

Gewaarborgde bescherming 

Brandpreventie omvat een combinatie van passieve, actieve én organisatorische maatregelen. Het handhaven van deze eis in de welzijnswetgeving zou problemen kunnen opleveren. Bijvoorbeeld, wanneer een installatie wordt afgekeurd op basis van deze verouderde bepaling, terwijl er in werkelijkheid geen risico is voor het welzijn van medewerkers. Zelfs zonder gebruik van afzonderlijke stroomkringen.  

Het is dus belangrijk dat hetzelfde niveau van bescherming voor medewerkers gewaarborgd blijft. Verschillende bepalingen in de codex over het welzijn op het werk maar ook onder andere in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI), zorgen voor deze gewaarborgde bescherming.