Compensatie werkgevers voor gelijkstelling tijdelijke werkloosheid voor jaarlijkse vakantie

Onlangs lieten we al weten dat medewerkers die tijdens de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2022 tijdelijk werkloos waren door de coronacrisis, de Oekraïnecrisis of de overstromingen, genieten van een gelijkstelling met gewerkte dagen voor de berekening van het vakantierecht en -geld. Nu hebben we ook meer nieuws over de financiële compensatie van deze gelijkstelling voor werkgevers.  

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 07 augustus 2023

Globale financieringsenveloppe

Er wordt een globale financieringsenveloppe voorzien die is opgesplitst in een enveloppe voor werkgevers van arbeiders (32.894.355 euro) en voor werkgevers van bedienden (12.417.863 euro).  

Het compensatiebedrag voor werkgevers ligt nog niet vast en wordt in de loop van het derde kwartaal van 2023 berekend. 

Regeling werkgevers van bedienden 

Gedeeltelijke compensatie 

Voor de werkgevers van bedienden voorziet de overheid een gedeeltelijke compensatie. Enkel als het gemiddeld percentage van tijdelijke werkloosheid door overmacht ‘crisis’ voor het eerste en tweede kwartaal van 2022 minimaal 41% bedraagt, heeft de werkgever recht op een compensatie. Die compensatie bedraagt dan 100%. 

‘Gewicht’ van de werkgever 

Vervolgens bepaalt het percentage van tijdelijke werkloosheid door overmacht ‘crisis’ voor het eerste en tweede kwartaal van 2022, het gewicht van de werkgever ten opzichte van alle werkgevers. Het globale budget wordt dan verdeeld op basis van het gewicht van elke werkgever. 

Berekening door RSZ 

De RSZ berekent de compensatie en trekt het bedrag van de vergoeding af van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal van 2023. De betrokken werkgevers kunnen het ongebruikte krediet overdragen naar de oudste schulden of naar het volgende kwartaal van 2023 of een terugbetaling vragen. 

Regeling voor werkgevers van arbeiders  

Er wordt een toelage van 32.894.355 euro aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie toegekend voor 2023, dit gebeurde ten laatste op 1 augustus. Dat is een tegemoetkoming voor de kosten van de gelijkstelling van tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis, de Oekraïnecrisis of de overstromingen tot 30 juni 2023 voor de jaarlijkse vakantie van de arbeiders. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren