COVID-19: wat zijn de richtlijnen op de werkvloer?

De coronapandemie ligt al even achter ons, maar toch dreigt corona volgens experts opnieuw de kop op te steken dit najaar. Maar wat zijn de huidige regels op de werkvloer? En met welke extra zaken hou je het best rekening als je actief bent in de zorgsector? We zetten alle huidige maatregelen op een rijtje.

3 minuten leestijd Welzijn op het werk 06 oktober 2023

Huidige regels

Momenteel gelden er geen specifieke, strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Natuurlijk zijn er wel heel wat aanbevelingen:

  • Vaccinatie: iedereen mag zich gratis laten vaccineren en dat wordt sterk aanbevolen voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals 65-plussers, zwangere vrouwen, personen met obesitas of immuunstoornissen…
  • Mondmaskers: die zijn momenteel niet verplicht maar worden sterk aangeraden voor zieke personen die zich op drukke plaatsen begeven zoals het openbaar vervoer of mensen die in contact komen met kwetsbare personen.
  • Sociale afstand: de afstand van 1,5 meter is niet verplicht maar wel sterk aangeraden wanneer je ziek bent of in contact komt met zieke mensen.
  • Reizen: momenteel zijn er geen coronagerelateerde reisbeperkingen. Natuurlijk kan je altijd de website van onze overheid bekijken om de actuele reisadviezen per land te bekijken.
  • Testen: zijn momenteel niet meer aanbevolen.
  • Quarantaine en isolatie: het algemene advies is om thuis te blijven wanneer je je ziek voelt. Heb je effectief corona en is dat bevestigd via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts? Dan is het wel nog altijd aangeraden om thuis te blijven en in isolatie te gaan om verdere verspreiding te voorkomen.

Voel je je ziek en heb je een verkoudheid of griepachtige klachten? Blijf dan bij voorkeur thuis zolang de klachten aanhouden, draag een masker als je toch andere mensen ontmoet en hou afstand.
 

Specifiek voor de zorg

Voor de zorg gelden er specifieke regels en aanbevelingen. Zo is vaccinatie aanbevolen voor alle zorgmedewerkers. Wat het gebruik van mondmaskers betreft, gelden er in de zorgsector aanbevelingen die afhankelijk zijn van het epidemiologisch niveau.

  • Epidemiologische situatie onder controle (groen): Mondmaskers zijn over het algemeen niet nodig, behalve voor patiënten met symptomen van een luchtweginfectie en bij de zorg voor immuungecompromitteerde patiënten.
  • Toenemende virale circulatie (geel-oranje): Het dragen van mondmaskers wordt sterk aanbevolen tijdens interacties tussen zorgverleners en patiënten en tussen patiënten onderling. Dit advies geldt ook voor thuiszorg, thuisverpleging en in apotheken tijdens zorgactiviteiten.
  • Hoge virale circulatie (rood): Mondmaskers worden sterk aangeraden voor iedereen in de zorgsector en in de hele zorginstelling, met uitzondering voor palliatieve patiënten die enkel nog ondersteunende zorg krijgen.

Zorgverleners moeten zeker ook de basismaatregelen voor infectiepreventie strikt volgen om zichzelf en hun patiënten te beschermen tegen COVID-19. Het is cruciaal om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) correct te gebruiken en regelmatig de handen te desinfecteren. Bij contact met patiënten met luchtwegsymptomen of bevestigde COVID-19 is het gebruik van een FFP2-masker aangeraden. Werkgevers zorgen er het best voor dat er  voldoende en toegankelijke PBM’s zijn, en zorgverleners moeten regelmatig worden getraind in het juiste gebruik ervan. Daarnaast is het belangrijk om alert te blijven op symptomen van COVID-19, zowel bij patiënten als bij het personeel.

Bij de interactie met patiënten, in het bijzonder met degenen die positief getest zijn op COVID-19, is het noodzakelijk om strikte veiligheidsmaatregelen na te leven. Artsen en andere zorgverleners moeten erop aandringen dat patiënten thuisblijven als ze ziek zijn om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het is ook van essentieel belang dat zorgverleners zichzelf adequaat beschermen door geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen en er een goede handhygiëne op na te houden.
 

Officiële instanties

Wil je op de hoogte blijven van de meest recente aanbevelingen rond het coronavirus? Dan kan je altijd een kijkje nemen op de websites van de officiële instanties: