De consumptiecheque: zo ken je hem toe

De federale overheid lanceerde begin juni de consumptiecheque als steunmaatregel voor de coronacrisis. Die cheque heeft een dubbel doel: extra koopkracht schenken aan werknemers én de zwaarst getroffen sectoren steunen. Intussen is de wetgeving rond en kan je de consumptiecheque effectief toekennen.

3 minuten leestijd Verloning personeel 29 juli 2020

Wat is de consumptiecheque?

Oorspronkelijk was de consumptiecheque een papieren cheque, maar je kan hem nu ook in elektronisch formaat toekennen. Daarvoor moet je wel samenwerken met een van de erkende uitgiftemaatschappijen die dit type cheque aanbieden. Momenteel is dat enkel Monizze. Edenred en Pluxee bieden de papieren versie aan.

Je werknemer kan de cheque spenderen in de sectoren die het zwaarst werden getroffen tijdens de lockdownperiode: de horeca, sportverenigingen en de cultuursector. Ook in kleine handelszaken die verplicht meer dan één maand moesten sluiten en die voldoen aan de definitie van een microvennootschap, kan je ermee terecht.

Voordelig voor jou én voor je werknemer

De consumptiecheque is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. Daarnaast is hij fiscaal voordelig: de werknemer wordt er niet op belast en voor jou is hij aftrekbaar als beroepskosten!

Wat zijn de juridische spelregels om zo’n cheque toe te kennen?

De toekenning moet geregeld zijn in een sectorale cao. Is er geen sectorale cao, dan moet je een ondernemings-cao sluiten indien je een syndicale delegatie hebt. Heeft je onderneming geen vakbondsafvaardiging, dan moet de toekenning worden geregeld in een individuele bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Wij stellen zo’n bijlage voor jou ter beschikking. Neem hiervoor contact op met jouw klantenadviseur.

Het maximumbedrag dat je per werknemer kan geven, is 300 euro. De cheque valt buiten de loonnorm. Je mag hem niet toekennen ter vervanging van bestaande loonvoordelen.

De cheque kan niet op individuele basis worden toegekend. Je moet hem aan al je personeelsleden toekennen of aan een objectief afgebakende categorie binnen jouw personeel. Aan bedrijfsleiders kan de cheque niet worden toegekend.

Wanneer kan je de consumptiecheque geven?

Je moet de consumptiecheque ten laatste toekennen op 31 december 2020. Hij blijft geldig tot 31 december 2021.

Waar kan je de cheque verkrijgen?

Je kan de consumptiecheque aankopen via een erkende uitgiftemaatschappij (Edenred, Pluxee of Monizze). Ook sommige lokale besturen en andere ondernemingen bieden de cheque aan.

We helpen je graag verder!

Denk je eraan om consumptiecheques te geven aan je personeel? Als je ze wil bestellen via een uitgiftemaatschappij (Edenred, Pluxee of Monizze), dan kan Liantis dat voor jou in orde brengen.

Bestel je de cheques via een ander kanaal, neem dan zeker ook contact op met jouw klantenadviseur. We begeleiden je graag en zorgen voor een correcte loonberekening. Ook voor een modelbijlage voor bij de arbeidsovereenkomst kan je bij ons terecht.