Hogere activeringsbijdrage wanneer je medewerker vrijstelt van prestaties

Wanneer je bepaalde werknemers vrijstelt van prestaties met behoud van loon, ben je een bijzondere activeringsbijdrage verschuldigd. Sinds 1 januari 2024 is de bijdrage verhoogd. Hoeveel dat exact bedraagt, wordt bepaald door de leeftijd van de medewerker bij de start van de vrijstelling. De bijdrage is niet verschuldigd bij een vrijstelling van prestaties tijdens een opzeggingstermijn.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 05 januari 2024

Hogere percentages

Sinds 1 januari 2024 zijn de percentages van de bijzondere activeringsbijdrage met 30% verhoogd. 

Leeftijd bij aanvang

vrijstelling prestaties

2023 2024
< 60 jaar

20% 

Minimaal 300 euro 

50% 

Minimaal 300 euro 

≥ 60 jaar en < 62 jaar 

15% 

Minimaal 225,60 euro 

45% 

Minimaal 225,60 euro 

≥ 62 jaar 

10% 

Minimaal 255,60 euro 

40% 

Minimaal 10% 

 

Uitbreiding toepassingsgebied

Ook het toepassingsgebied breidt uit. De bijdrage is voortaan verschuldigd voor alle medewerkers die minder dan 1/3de van een voltijdse tewerkstelling werken. Voordien was dat enkel wanneer er helemaal geen tewerkstelling is gedurende een kwartaal. 

Er is geen vrijstelling van de bijdrage meer wanneer de werknemer een nieuwe tewerkstelling aanvat van minimaal 1/3de van een voltijdse tewerkstelling bij een andere werkgever of als zelfstandige. 

Het bijdragepercentage wordt verminderd met 40% wanneer de medewerker verplicht een outplacementbegeleiding van 60 uur volgt gedurende de eerste vier kwartalen van de vrijstelling. Je moet kunnen bewijzen dat de werknemer de outplacementbegeleiding effectief gevolgd heeft. De vermindering gekoppeld aan een opleidingsverplichting valt weg.

Dit blijft hetzelfde

  • Je blijft vrijgesteld van de bijdrage als je werknemer een opleiding volgt die door jou als werkgever georganiseerd werd en waarvan de kostprijs minstens 20% bedraagt van het brutojaarloon waarop hij/zij voor de vrijstelling van prestaties recht had. Je moet wel kunnen bewijzen dat je werknemer de opleiding effectief gevolgd heeft. 

  • De bijzondere activeringsbijdrage wordt verhoogd met 25% wanneer je een bijzondere activeringsbijdrage voor minstens 10% van je werknemers verschuldigd bent. 

Ingangsdatum 

De aanpassingen gingen in op 1 januari 2024, zonder overgangsregeling. Ze worden ook toegepast op de lopende vrijstellingen van prestaties. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren