Last van je rug of nek op het werk? Hoger risico dat je komend jaar uitvalt

Zorgt een slechte bureaustoel effectief voor meer lichaamsklachten? En heb je door die fysieke problemen dan meer kans om het jaar erop ziek uit te vallen? Dat onderzocht hr-dienstengroep Liantis op basis van een bevraging bij 25.272 beeldschermwerkers in 660 bedrijven. Wat blijkt? Wie het voorbije jaar last had van nekklachten, lage rug- en/of schouderklachten op het werk, heeft effectief een verhoogde kans op uitval door ziekte.  

3 minuten leestijd Persbericht 11 oktober 2023

Grootschalig onderzoek

Hr-dienstengroep Liantis bevroeg de laatste 6 jaar (van juni 2017 tot en met juni 2023) 25.272 medewerkers die dagelijks lange tijd achter hun computerscherm doorbrengen, onder de noemer Health Screen. Op die manier ondersteunt Liantis werkgevers om te voldoen aan de verplichting om het welzijn van hun beeldschermwerkers te verzekeren.

Een van de vragen uit het onderzoek: welke werkgerelateerde klachten heb je de afgelopen 12 maanden ervaren? Uit die bevraging kwamen opvallende resultaten boven. Nekklachten (55,1%) komen het vaakst voor, gevolgd door problemen aan de lage rug (53,4%) en de schouders (40,3%). De top 5 wordt vervolledigd door klachten aan de bovenrug (23,5%) en problemen aan de handen en/of polsen (20,6%).

Bovendien blijkt dat er enkele aspecten van de werkplek zijn die duidelijk meer gelinkt zijn aan nek-, rug- en schouderklachten. Voorbeelden daarvan zijn een stoel met onvoldoende steungevoel, onaangepaste armleuningen en een bureau dat bijvoorbeeld te hoog of te laag staat. “Kortom: er is een duidelijke link. Wie bijvoorbeeld aangeeft dat de bureaustoel slecht ingesteld staat, rapporteert ook vaker lichamelijke klachten”, aldus Stephan Tomlow, expert ergonomie bij Liantis.

Link met ziekteverzuim

Tot op vandaag was het echter onduidelijk of een slecht ingesteld bureau – en de lichamelijke klachten die medewerkers vervolgens rapporteerden – gelinkt waren met ziekte-uitval in het jaar erop. “Daarom besloten we om hier met Liantis een diepgaande analyse op uit te voeren. Met dit onderzoek wilden we dus aantonen dat er niet alleen een link bestaat tussen ergonomie en eventuele lichamelijke klachten, maar dat dit vervolgens ook gerelateerd is aan ziekteverzuim”, aldus Stephan Tomlow.

 Uit die analyse komen enkele opvallende vaststellingen:

  • Wie stelt dat hij of zij in de afgelopen 12 maanden klachten had over de schouders, de nek of de lage rug, heeft significant meer kans om het jaar nadien afwezig te zijn op het werk. Bij nek- en schouderklachten gaat het om 7,7% meer kans, bij klachten over de lage rug over 6,4% meer kans.
  • Bepaalde slecht ingestelde werkplekaspecten zoals de instellingen van armleuningen, schermhoogte en leeshouding zijn rechtstreeks gerelateerd aan ziekteverzuim in het jaar nadien. Bij een goede leeshouding is de kans op ziekteverzuim zelfs 35,9% lager.

“Dit onderzoek legt dus bloot dat die klachten én enkele werkplekaspecten effectief gelinkt zijn aan een hogere kans op ziekte-uitval”, aldus Stephan Tomlow van Liantis. “Dit is de bevestiging dat inzetten op ergonomie niet zomaar iets ‘nice to have’ is. Of iets dat je gewoon doet als werkgever omdat je denkt dat het goed is voor de employer branding. Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat inzetten op ergonomie een gunstig effect kan hebben op het ziekteverzuim binnen je onderneming, en dat is een goede zaak voor zowel medewerkers als werkgevers. Liantis zal de gevonden verbanden in de nabije toekomst in elk geval verder onderzoeken.”