Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor de houtsector, PC 125

Het paritair comité voor de houtsector, PC 125, sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 13 december 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 500 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw arbeiders volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 500 euro (= bij voltijdse   tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als je operationele bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) in 2022 minstens 75% gestegen is ten opzichte van de operationele bedrijfswinst van het voorgaande boekjaar.

Premie van 250 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 250 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe.

Je hebt hoge winst gemaakt als je nettowinst (= code 9905 van de jaarrekening) in 2022 positief is.

Let wel: je bent bovenstaande premies niet verschuldigd als het totaalbedrag van de te voorziene koopkrachtpremies 2023, meer dan 25% van de operationele bedrijfswinst van 2022 (code 9901) bedraagt.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan de arbeiders die op het moment van de bestelling met een arbeidsovereenkomst verbonden zijn en die minstens 1 effectieve prestatie-dag hebben tijdens de referteperiode van 1/12/22 tot 30/11/23. Er wordt een pro rata bedrag toegekend voor de deeltijds tewerkgestelde werknemers en de werknemers die niet het volledige refertejaar gewerkt hebben. De koopkrachtpremie wordt bovendien berekend pro rata het gemiddelde arbeidsregime tijdens de referteperiode, berekend op basis van het contractuele arbeidsregime op het einde van elke maand. Dagen en uren die gelijkgesteld worden met effectieve prestaties in de wetgeving inzake jaarlijkse vakantie worden ook gelijkgesteld voor de berekening van de koopkrachtpremie.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant. 

De andere afspraken van het sectoraal akkoord zijn:

  • Invoering van een anciënniteitspremie van 200 euro bij 15 jaar voor dezelfde onderneming, verhoging van de anciënniteitspremie naar 450 euro (in plaats van 400 euro) bij 25 jaar en 900 euro (in plaats van 800 euro) bij 35 jaar voor dezelfde onderneming
  • Vanaf 1/1/24: verhoging bedrag fietsvergoeding tot 0,27 euro per kilometer
  • Maximale verlenging van alle SWT- en tijdskredietsystemen
  • Enkel in PSC 125.01 voor de bosontginningen:
    • indexering van de reële lonen vanaf 1/1/24
    • invoering van een permanente opleidingsvergoeding voor gepresteerde dagen (0,44 euro per dag)
  • Enkel in PSC 125.02 voor de zagerijen en aanverwante nijverheden en PSC 125.03 voor de houthandel:
    • verhoging van de permanente opleidingsvergoeding voor gepresteerde dagen van 0,80 euro naar 0,88 euro

Er zijn een aantal afspraken in het akkoord (verlagingen van werkgeversbijdragen en verhogingen van sociale voordelen) die niet meer op tijd in voege kunnen treden, gelet op het tijdstip van het akkoord. Deze afspraken worden onder voorbehoud opgenomen in onze sectorinformatie.

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘125’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.