Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor de arbeiders uit het wegvervoer en de logistiek voor rekening van derden, PC 140.03

Het paritair comité voor de arbeiders uit het wegvervoer en de logistiek voor rekening van derden, PC 140.03, sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 27 oktober 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 350 of 750 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw arbeiders volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 350 of 750 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als je bedrijfswinst (= code 9905 van de jaarrekening) in 2022 positief is en hoger dan 1,5 keer de gemiddelde jaarwinst van de jaren 2019, 2020 en 2021, waarbij negatieve jaren niet in rekening worden gebracht. In dit geval dient een premie van 350 euro te worden uitbetaald.

Is de bedrijfswinst in 2022 echter positief en hoger dan 6 keer de gemiddelde jaarwinst van de jaren 2019, 2020 en 2021, waarbij negatieve jaren niet in rekening worden gebracht, dan dient een premie van 750 euro te worden uitbetaald.

Premie van 200 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 200 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe.

Je hebt hoge winst gemaakt als je bedrijfswinst (= code 9905 van de jaarrekening) in 2022 positief is.

Let wel:

Als de helft van de beschikbare winst niet voldoende is om deze premies toe te kennen aan de arbeiders en bedienden samen, worden de bedragen toegekend in verhouding tot de beschikbare winst.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan de arbeiders die op 31 oktober 2023 in dienst zijn en in de periode 1/11/22 - 31/10/23 minimaal 90 effectief gewerkte dagen hebben, voor deeltijdse werknemers pro rata de tewerkstellingsbreuk.

Er wordt een pro rata bedrag toegekend voor de deeltijds tewerkgestelde werknemers en de werknemers die niet de volledige referteperiode gewerkt hebben.

Indien reeds een winstpremie en/of een koopkrachtpremie werd toegekend, mag dit in mindering worden gebracht.

De andere afspraken van het sectoraal akkoord zijn:

  • Eenmalige aanpassing van het bedrag van de vergoeding dodelijk ongeval of overlijden op het werk van 4.000 euro naar 5.000 euro;
  • Eenmalige aanpassing van de afscheidspremie bij pensioen of SWT van 116,44 euro naar 150 euro (tussenkomst van werkgever van 175 euro naar 200 euro);
  • Verhoging fietsvergoeding tot 0,27 euro per kilometer; met ingang van 1 januari 2024;
  • Verhoging werkgeverstussenkomst in het gemeenschappelijk openbaar vervoer tot 90% (bij een niet derdebetalersregeling);
  • Herevaluatie van de cao rond ‘schadevergoeding bij ontslag wegens medische schifting;
  • Verlenging cao recht op tijdskrediet;
  • Verlenging cao SWT;
  • Verlenging cao permanente vorming;
  • Verlenging cao mogelijkheid tot toepassing grote flexibiliteit op vrijwillige deeltijdse uurroosters;
  • Er komt een bijkomende cao nieuwe arbeidsregelingen, waarbij voor het niet-rijdend personeel uurroosters tot 12u per dag kunnen worden ingevoerd, op voorwaarde dat in de onderneming een uurrooster wordt ingevoerd met een arbeidsduur van minder dan 38u per week met behoud van loon. Dit zal enkel via ondernemings-cao mogelijk zijn.
  • Verlenging financiële steun aan sociale partners ter ondersteuning van hun strijd tegen de sociale dumping.
  • Aandacht voor een aantal kwalitatieve punten, zoals ondermeer het bekijken van initiatieven m.b.t. de lao conventie betreffende geweld en intimidatie / meer vrouwen in de sector, de principes van onderaanneming / interimarbeid bij economische werkloosheid…;
  • Nemen van gezamenlijke acties en initiatieven inzake de problematiek van snelwegparkings en onthaal op laad en losplaatsen;
  • De oprichting van een penibiliteitsfonds binnen het sociaal fonds transport en logistiek zal door de sociale partners worden bekeken.

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector kan je altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘140030’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.