Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor de apotheken en tarificatiediensten, PC 313

Het paritair comité voor de apotheken en tarificatiediensten, PC 313 sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 27 december 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 175 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw medewerkers volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 175 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als je operationele bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) van het boekjaar dat in 2022 afgesloten wordt, positief is én minstens 2 keer zo hoog is als het gemiddelde van de operationele bedrijfswinst van de afgelopen 3 jaren (2019-2021).

Premie van 150 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 150 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe.

Je hebt hoge winst gemaakt als je operationele bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) van het boekjaar dat in 2022 afgesloten wordt, positief is én minstens 1,15 keer hoger is dan het gemiddelde van de operationele bedrijfswinst van de afgelopen 3 jaren (2019-2021).

Voor werkgevers in natuurlijke personen, die geen jaarrekening neerleggen, worden bovenvermelde berekeningen gebaseerd op de exploitatierekening.

In ondernemingen met syndicale vertegenwoordiging, kan een alternatief bedrag besproken worden.  

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst ? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan je medewerkers die op 1 december 2023 in dienst zijn én dit in verhouding tot de in de referteperiode volledige gewerkte en/of gelijkgestelde kalendermaanden. Er wordt een pro rata bedrag toegekend voor de deeltijds tewerkgestelde werknemers.

De andere afspraken van het sectoraal akkoord zijn:

  • Verhoging van de woon-werkverkeervergoeding bij gebruik van het openbaar vervoer tot 90% van de kostprijs vanaf 1 januari 2024. Bij combinatie fietsvergoeding én openbaar vervoer, bedraagt de fietsvergoeding voortaan ook 0,20 euro per afgelegde kilometer met de fiets.
  • Uitbreiding van het anciënniteitsverlof : vanaf 1 januari 2024 wordt een derde extra vakantiedag toegekend vanaf een anciënniteit van 30 jaar of meer in hetzelfde bedrijf.
  • Recht op vorming voor de werknemers. Het aantal collectief en/of individuele opleidingsdagen per kalenderjaar is verschillend afhankelijk van de grootte van de onderneming.
  • Werknemers met een loopbaan van 35 jaar, een zwaar beroep of die 20 jaar nachtarbeid verrichten, kunnen in een landingsbaan met uitkering stappen als ze jonger zijn dan 60. Zowel voor wie zijn loopbaan vermindert met een vijfde, als wie vermindert tot een halftijdse betrekking, is dat mogelijk vanaf 55 jaar. 

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘313000’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.