Nieuw sectoraal akkoord voor het paritair comité voor de tuinaanleg: PC 145.04

Het paritair comité voor de tuinaanleg, PC 145.04 sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024. Een belangrijk onderdeel van dit sectoraal akkoord is de toekenning van de koopkrachtpremie.

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 26 december 2023

Wat betekent dit concreet voor jou?

Premie van 375 of 500 euro bij uitzonderlijk hoge winst

Als werkgever moet je jouw medewerkers volgens het nieuwe sectorale akkoord een koopkrachtpremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van 375 of 500 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) als je in 2022 uitzonderlijk hoge winst maakte.

Je hebt uitzonderlijk hoge winst gemaakt als je bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) van het boekjaar dat in 2022 afgesloten wordt, minstens 1,25 keer de operationele bedrijfswinst van het voorgaande boekjaar bedraagt. In dat geval bedraagt de premie 375 euro.

Bedraagt je operationele bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) van het boekjaar dat in 2022 afgesloten wordt, minstens 1,5 keer de operationele bedrijfswinst van het voorgaande boekjaar, dan ben je een premie van 500 euro verschuldigd.

Leg je geen jaarrekening neer, dan wordt gekeken naar de omzet in 2022. Is de omzet in 2022 minstens 1,25 keer de omzet van 2021, dan bedraagt de premie 375 euro. Is de omzet in 2022 minstens 1,5 keer de omzet van 2021 dan gaat het om een bedrag van 500 euro.  

Premie van 250 euro bij hoge winst

Maakte je geen uitzonderlijk hoge winst, maar hoge winst, dan ken je jouw medewerkers een koopkrachtpremie van 250 euro (= bij voltijdse tewerkstelling) toe.

Je hebt hoge winst gemaakt als je operationele bedrijfswinst (= code 9901 van de jaarrekening) in 2022 positief is.

Leg je geen jaarrekening neer, dan wordt gekeken naar de omzet in 2022. Is de omzet in 2022 hoger dan 0, dan bedraagt de premie 250. . 

Let wel: je bent bovenstaande premies niet volledig verschuldigd als het totaalbedrag van de te voorziene koopkrachtpremies 2023, meer bedraagt dan 50 % van de netto winst in 2022. In dat geval wordt het bedrag verhoudingsgewijs verminderd tot de som van de uit te betalen premies deze 50% bereikt.

Heb je vragen over de criteria van (uitzonderlijk) hoge winst? Dan neem je het best contact op met je accountant.

Individuele toekenningsmodaliteiten

Deze premie ken je toe aan de medewerkers die op 31 oktober 2023 met een arbeidsovereenkomst verbonden zijn. Er wordt een pro rata bedrag toegekend voor de deeltijds tewerkgestelde werknemers.

De andere afspraken van het sectoraal akkoord:

  • Verhoging van de fietsvergoeding van 0,24 euro per kilometer naar 0,27 euro per kilometer vanaf 1 januari 2024.
  • Invoering van een tussentijdse indexatie van de lonen op 1 juli, naast de jaarlijkse index-aanpassing op 1 januari, wanneer de huidige formule resulteert in een verhoging van ten minste 3%.
  • Uitbreiding van het recht op een eindejaarpremie vanaf 2024, wanneer de medewerker zelf zijn overeenkomst opzegt met een opzeggingstermijn of -vergoeding. Er is steeds recht op een eindejaarspremie pro rata de prestaties en daarmee gelijkgestelde schorsingen in de referteperiode. De huidige voorwaarde voor bedienden dat zij minstens 5 jaar anciënniteit moeten hebben, wordt afgeschaft.
  • De aanvullende vergoedingen bij tijdelijke werkloosheid zullen geharmoniseerd worden. Er wordt ook voorzien dat de aanvullende vergoedingen bij tijdelijke werkloosheid en in geval van arbeidsongeschiktheid rechtstreeks aan de werknemer betaald zullen worden in plaats van de huidige regeling waarbij de werkgever deze vergoeding eerst aan de medewerker betaalt en dan van het fonds kan terugvorderen. Er wordt hiervoor een werkgroep opgericht om tegen 1 april 2014 met concrete oplossingen te komen.
  • Verfijning van de berekeningsregels omtrent het aantal tewerkgestelde werknemers in functie van de al dan niet verplichting tot installatie van een syndicale afvaardiging.
  • Verlenging tot 30 juni 2025 van de bestaande SWT-stelsels en het systeem van de landingsbaan, waarbij vanaf 2024 het Fonds tussenkomt met een vergoeding van 86,05 euro per maand in geval van een vermindering van de arbeidsduur met 1/5.
  • Het is de bedoeling om het bestaande systeem van outplacement voor arbeiders uit te breiden tot de bedienden. Er wordt een werkgroep opgericht en de bestaande regels inzake outplacement worden tegen eind 2024 geëvalueerd.
  • Het wordt mogelijk om de bestaande toekenning van ecocheques in december om te zetten in een verhoging van de maaltijdcheques in die ondernemingen waar reeds maaltijdcheques worden toegekend. Deze omzetting kan via ondernemings-cao of, voor ondernemingen zonder syndicale delegatie, ook door middel van een akkoord met de regionale vakbondssecretaris. Het Fonds wordt uiterlijk tegen 15 oktober op de hoogte gebracht van deze omzetting van de ecocheques die in datzelfde jaar in december toegekend worden.

Meer informatie?

Als klant, kan je voor meer informatie over deze en andere cao’s van jouw sector altijd terecht op ons online platform My Liantis. Ga naar ‘organisatie’, ‘sectorinformatie’, kies voor de sector ‘145040 en/of 200145040’. Ga vervolgens naar ‘juridische info’.