Nieuw type Dimona voor leerlingen alternerend leren

Vanaf het nieuwe schooljaar is er een nieuw type Dimona voor leerlingen in alternerende opleidingen. Dat is een systeem waarin leerlingen een opleiding volgen en ondertussen praktijkervaring opdoen op de werkvloer. Dimona ‘ALT’ is van toepassing vanaf 1 september op alternerende opleidingen die onderworpen zijn aan socialezekerheidsbijdragen. 

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 31 augustus 2023

Wat verandert er?

Tot nu toe werden leerlingen die een alternerende opleiding volgen, aangegeven met Dimona ‘OTH’, hetzelfde als voor gewone werknemers. Dat zorgde vaak tot uitsluiting van het systeem van de kinderbijslag, wat eigenlijk niet correct is. Om hieraan tegemoet te komen, wordt nu een opsplitsing gemaakt tussen: 

  • Dimona OTH voor bepaalde werknemerscategorieën, 

  • Dimona ALT voor leerlingen onderworpen aan socialzekerheidsbijdragen. 

Uitzondering: in de bouwsector (PC 124) wordt nog steeds het aparte type RTA toegepast. Dit blijft dus hetzelfde.

Welke leerling is onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen? 

Er zijn zes cumulatieve voorwaarden: 

  1. De opleiding bestaat uit een deel uitgevoerd op de werkvloer en een deel bij een onderwijs- of opleidingsinstelling. Deze twee onderdelen beogen de uitvoering van één opleidingsplan, zijn op elkaar afgestemd en wisselen elkaar geregeld af. 

  2. De opleiding leidt tot een beroepskwalificatie. 

  3. Het deel ‘werken’ omvat op jaarbasis gemiddeld minstens 20 uren per week, zonder rekening te houden met feest- en vakantiedagen. 

  4. Het deel ‘leren’ bedraagt minstens: 240 lesuren voor deeltijds leerplichtigen en 150 lesuren voor jongeren die niet meer deeltijds leerplichtig zijn. 

  5. Beide delen (werken/leren) worden uitgevoerd in het kader van één enkele overeenkomst waarbij de werkgever en de leerling betrokken partij zijn. 

  6. De overeenkomst voorziet in een financiële bezoldiging ten laste van de werkgever, die beschouwd wordt als loon. 

Voor opleidingsovereenkomsten waarvoor al een Dimona-type 'OTH' werd uitgevoerd en die niet aflopen voor 1 september 2023, moet je geen nieuwe Dimona 'ALT' indienen. Bij een hernieuwing van de opleidingsovereenkomst moet wél het type ‘ALT’ gebruikt worden. Dit kan via dit portaal

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren