Nieuwe bedragen kilometervergoeding sinds 1 juli

Verplaatst je medewerker zich tijdens de werkuren met de eigen wagen voor het werk? Dan heeft hij of zij recht op een kilometervergoeding. Vanaf 1 april 2024 is het bedrag van de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen met de eigen wagen aangepast naar een maximumvergoeding van 0,4280 euro per kilometer (jaarbedrag) of 0,4265 per kilometer. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 17 juli 2023

Wie heeft recht op een kilometervergoeding?

Maakt je medewerker een beroepsmatige verplaatsing met de eigen wagen, dan is dat een dienstverplaatsing. Denk dan bijvoorbeeld aan een werknemer die op bezoek gaat bij een klant met de privéwagen. Als werkgever kan je de kosten die daaraan verbonden zijn, terugbetalen.  

Om het eenvoudig te houden, aanvaarden de RSZ en de fiscale administratie een forfaitaire onkostenvergoeding. De overheid hanteert dat bedrag ook voor de ambtenaren. Sinds 2022 zijn er twee kilometervergoedingen van toepassing.  

Dit betreft telkens een maximaal forfait. Je kan als werkgever dus ook minder betalen. Kijk wel goed na of de sector geen hoger bedrag oplegt. Wil je meer betalen dan het forfait, dan moet je de werkelijke kosten ook aantonen. 

Waarom zijn er twee bedragen? 

Oorspronkelijk hanteerde de overheid één maximumbedrag als mogelijke onkostenvergoeding. Maar tijdens de energiecrisis in 2022 kwam de overheid deels tegemoet aan de vraag naar een oplossing voor de oplopende kosten.   

Het bedrag van het KB van 13 juli 2017 – dat toen nog gelijkliep met het bedrag in het KB van 18 januari 1965 – werd per kwartaal gekoppeld aan de evolutie van de indexcijfers. Het andere bedrag van het KB van 18 januari 1965 bleef ongewijzigd en krijgt jaarlijks op 1 juli een aanpassing. 

Beide systemen kunnen dus toegepast worden. Je moet je uiteraard wel houden aan de sectorale afspraken als die er zijn.

Wat is het nieuwe jaarbedrag sinds 1 juli 2023? 

Het maximumbedrag onder het systeem van de jaarlijkse index is sinds 1 juli 0,4280 euro per kilometer

Wat is het nieuwe kwartaalbedrag vanaf 1 april 2024? 

Volg je sinds 2022 het kwartaalbedrag of legt de sector het gebruik van dit bedrag op, dan betaal je vanaf 1 april 2024 tot en met 30 juni een maximumbedrag van 0,4265 euro per kilometer (nog onder voorbehoud – bedrag moet nog bevestigd worden).  

Welke bijdragen of belastingen betaal je op deze vergoedingen?  

Als je de maximumbedragen niet overschrijdt, kan je deze bedragen vrij van RSZ-bijdragen en belastingen toekennen. Het gaat namelijk om onkostenvergoedingen die worden vrijgesteld. Het blijft wel een vereiste dat je kan bewijzen dat de werknemer wel deze dienstverplaatsingen met de eigen wagen maakte. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.