Nieuwe tabellen onkostenvergoedingen buitenlandse dienstreizen

2 minuten leestijd Verloning personeel 17 oktober 2017

De nieuwe landentabellen met de forfaitaire dagvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen zijn eindelijk verschenen in het Belgisch Staatsblad. Normaal gezien verschijnen deze tabellen jaarlijks in het eerste kwartaal, maar dit jaar was het een hele poos langer wachten. De nieuwe – grondig bijgewerkte – bedragen zijn geldig vanaf 1 oktober 2017.

Principe

Stuurt u als werkgever uw werknemers naar het buitenland voor een opdracht? Dan maken ze extra kosten die u moet terugbetalen. Op deze onkostenvergoedingen, betalen werkgever en werknemer geen socialezekerheidsbijdragen, noch belastingen (bedrijfsvoorheffing).

Landentabel

Om een pak administratie en bewijzen te vermijden, kan u ervoor opteren om de onkosten op een forfaitaire manier te vergoeden. Deze forfaits zijn dezelfde forfaitaire dagvergoedingen die de FOD Buitenlandse Zaken toekent aan zijn ambtenaren. U vindt ze terug in een landentabel, die ook de fiscale administratie en de RSZ aanvaarden. De grensbedragen variëren volgens het land van bestemming.

Traditioneel treedt de nieuwe tabel in werking op 1 april van het desbetreffende jaar. Ditmaal liet de tabel op zich wachten tot oktober. Er blijkt dan ook grondig aan gesleuteld te zijn. Zo daalden de bedragen voor Mexico bijvoorbeeld van € 105 en € 63 naar respectievelijk € 35 en € 21). Deze grondige herwerking moet de bedragen meer afstemmen op de reële kosten die een werknemer heeft.

Kleine onkosten

De onkostenvergoeding dekt de maaltijden en andere kleine uitgaven zoals het plaatselijk vervoer. De overnachtingskosten en de verplaatsings- of reiskosten naar het buitenland (heen en terug) worden afzonderlijk vergoed en vereisen concrete bewijsstukken.

Maximaal 30 dagen

De tabel bevat twee soorten bedragen: voor korte en lange dienstreizen. De maximale grens ligt op 30 kalenderdagen.