Opnieuw herwaardering bedrijfstoeslag SWT en verlenging NAR-cao’s

De toeslagen die werkgevers aan voormalige medewerkers betalen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) stijgen opnieuw vanaf 1 juli 2023. Dat is het gevolg van een beslissing van de Nationale Arbeidsraad. 

Daarnaast sloot de NAR op 30 mei de nodige cao’s om de bestaande maatregelen rond SWT te verlengen tot en met 30 juni 2025. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 27 juni 2023

Wat is SWT?

Vroeger konden medewerkers die op een bepaalde leeftijd ontslagen werden op brugpensioen. Die naam werd vervangen door het ‘stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag’, het SWT. Binnen het SWT hebben oudere ontslagen medewerkers recht op:  

  • een vaste werkloosheidsuitkering;  

  • een aanvullende vergoeding van hun laatste werkgever.  

Er bestaan verschillende stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag, met telkens andere leeftijds- en loopbaanvoorwaarden. 

De bedrijfstoeslag wordt bepaald vanaf het het moment dat het SWT ingaat. Nadien wijzigt dat bedrag enkel nog bij een indexering of een herwaardering door de Nationale Arbeidsraad. 

Indexering bedrijfstoeslag 

Wanneer er een indexering van de sociale uitkeringen is, zoals bijvoorbeeld de werkloosheidsvergoeding, dan volgt er ook een aanpassing van de bedrijfstoeslag. De laatste indexering gebeurde in december 2022. 

Herwaardering bedrijfstoeslag 

Om de groei van de lonen te volgen, kan de Nationale Arbeidsraad (NAR) ook een herwaardering van de bedrijfstoeslag doorvoeren. Die herwaardering gebeurt meestal bij het begin van het kalenderjaar, maar uitzonderlijk gebeurt het nu op 1 juli 2023.  

De NAR besliste om een herwaarderingscoëfficiënt van 1,0078 toe te passen. Die totale herwaarderingscoëfficient geldt voor medewerkers die al van vóór 1 januari 2022 van het SWT genieten. Voor wie na die datum in het SWT ging, wordt de herwaarderingscoëfficient pro rata berekend.  

Vanaf 1 juli 2023 worden de bedrijfstoeslagen daarom met deze formule aangepast: 

  • referteloon van vóór 1 januari 2022: vergoeding x 1,0078, 

  • referteloon van eerste kwartaal 2022: vergoeding x 1,00585, 

  • referteloon van tweede kwartaal 2022: vergoeding x 1,0039, 

  • referteloon van derde kwartaal 2022: vergoeding x 1,00195, 

  • referteloon van vierde kwartaal 2022: vergoeding x 1,0000 (geen aanpassing). 

In juli 2023 bedraagt het maximumbedrag van het bruto refertemaandloon waarop de bedrijfstoeslag wordt berekend 4.851,02 euro. 

Verlenging SWT

Op 30 mei sloot de NAR de nodige cao’s om het SWT te verlengen tot en met 30 juni 2025. De leeftijds- en loopbaanvoorwaarden blijven ongewijzigd. 

Let op: voor sommige stelsels moet nog een sectorale cao of ondernemings-cao gesloten worden om het SWT verder te kunnen toepassen. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren of vind hier meer informatie