RSZ-korting bij de aanwerving van een langdurig werkzoekende in het Vlaams Gewest

Vanaf 1 oktober 2023 kan je als werkgever aanspraak maken op de nieuwe Vlaamse RSZ-vermindering bij de aanwerving van een persoon zonder recente, duurzame werkervaring. De Vlaamse aanwervingsincentive wordt daarmee afgeschaft. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 15 september 2023

Voorwaarden voor de werknemer

Om als werkgever in aanmerking te komen voor de nieuwe doelgroepvermindering moet de werknemer:

  • tewerkgesteld worden in een vestigingseenheid in het Vlaams Gewest
     
  • minstens 25 jaar zijn en jonger dan 58 jaar

    Voor aanwervingen vanaf 1 juli 2024 gelden deze leeftijdsgrenzen niet meer. Vanaf dan komen werknemers in aanmerking die niet meer voltijds leerplichtig zijn en de wettelijke pensioenleeftijd niet bereikt hebben in het kwartaal van aanwerving. Let op: deze wijziging is gebaseerd op ontwerpteksten en is dus nog niet definitief. 
     
  • voor de indiensttreding minstens 2 jaar als niet-werkend werkzoekende ingeschreven zijn bij de VDAB (bepaalde periodes worden hiermee gelijkgesteld)
     
  • de dag vóór de aanwerving ingeschreven zijn bij de VDAB
     
  • beschikken over een loopbaanportfolio bij de VDAB
     
  • een refertekwartaalloon genieten dat lager ligt dan 10.000 euro.

 

Voordeel voor de werkgever

Je ontvangt gedurende 4 kwartalen een RSZ-vermindering van 1.000 euro per kwartaal als de werknemer minstens 80% van een voltijdse werkt.

Werkt de werknemer minder dan 80% maar minstens halftijds, dan wordt het voordeel van 1.000 euro aangepast aan de deeltijdse tewerkstelling.

Werf je de werknemer aan met een arbeidsovereenkomst van minder dan een halftijdse tewerkstelling, dan moet de betrokken werknemer in het kwartaal minstens 27,5% van een voltijdse tewerkstelling prestaties leveren om van de RSZ-korting te kunnen genieten.

 

Aanvraag  

Je hoeft hiervoor geen aanvraag te doen. Liantis berekent deze RSZ-vermindering voor je als uit Ecaro blijkt dat je nieuwe medewerker aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Wil je vóór de aanwerving weten of de werknemer voldoet aan de voorwaarden? Dan kan de kandidaat-werknemer dit navragen bij tewerkstelling@vdab.be en je de info bezorgen.

 

Afschaffing Vlaamse aanwervingsincentive

De nieuwe doelgroepvermindering komt in de plaats van de Vlaamse aanwervingsincentive. Deze laatste is niet meer mogelijk voor aanwervingen vanaf 1 oktober 2023.

Er zijn wel overgangsmaatregelen voorzien. Werf je uiterlijk op 30 september 2023 een werknemer aan die voldoet aan de voorwaarden voor de Vlaamse aanwervingsincentive? Dan kan je er toch nog een beroep op doen.

 

Vlaamse aanwervingsincentive versus nieuwe RSZ-vermindering

De voorwaarden voor deze nieuwe RSZ-korting zijn grotendeels dezelfde als voor de huidige aanwervingsincentive. Beide voordelen zijn bedoeld voor de aanwerving van personen die minstens gedurende 2 jaar ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende.

De invoering van een loongrens van 10.000 euro per kwartaal is wel nieuw.

Ook het bedrag van beide voordelen is zeer gelijklopend:

  • De aanwervingsincentive is een premie van 4.250 euro bij een voltijdse tewerkstelling, waarvan 1.250 euro uitbetaald na 3 maanden tewerkstelling en 3.000 euro na 12 maanden tewerkstelling.
  • De RSZ-korting bedraagt 1.000 euro gedurende de eerste 4 kwartalen van tewerkstelling, waarbij de minimale tewerkstellingsduur van 3, respectievelijk 12 maanden komt te vervallen.

De nieuwe RSZ-vermindering wordt wel altijd begrensd tot de te betalen RSZ-bijdragen op het loon van de betrokken werknemer.

Voorbeeld

De langdurig werkzoekende komt pas op het einde van het kwartaal in dienst, waardoor de RSZ-bijdragen op het loon van die werknemer in het kwartaal van aanwerving slechts 250 euro bedragen. De RSZ-korting zal in dat eerste kwartaal dan ook beperkt worden tot die 250 euro.

Door de incentive om te zetten in een doelgroepvermindering wordt het gebruik ervan een stuk vereenvoudigd. Een aparte aanvraag is niet meer nodig: de RSZ-vermindering kan meteen berekend worden als blijkt dat de nieuwe werknemer voldoet aan de voorwaarden.