Sociale verkiezingen 2024: let op met ontslag tijdens de occulte periode

De sociale verkiezingen 2024 komen steeds dichterbij. Dat betekent dat je binnenkort rekening moet houden met de occulte periode: een periode waarin werknemers beschermd zijn tegen ontslag, zonder dat je daar als werkgever van op de hoogte bent. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 14 december 2023

Ontslagbescherming occulte periode 

Vakbonden moeten hun kandidatenlijsten indienen tegen ten laatste datum X+35 (tussen 19 maart 2024 en 1 april 2024, afhankelijk van de gekozen verkiezingsdatum). Maar de ontslagbescherming begint al 65 kalenderdagen eerder.   

En ook al moeten de kandidatenlijsten op X+35 bekend zijn voor jou als werkgever (en is de bescherming dus niet langer ‘verborgen’), toch zijn er situaties waarbij de vakbond hun kandidaten mogen vervangen tot datum X+76. 

Dus afhankelijk van de exacte verkiezingsdatum is het uiterst risicovol om een medewerker te ontslaan in de periode van 14 januari 2024 tot 1 april 2024, en in bepaalde gevallen zelfs tot 12 mei 2024. 

 

Wat houdt dat risico nu in?  

In de periode van 14 januari 2024 tot 1 april 2024 loop je dus het risico dat je zonder dat je het weet een beschermde medewerker ontslaat. Die ontslagen werknemer heeft het recht om zijn/haar re-integratie aan te vragen. Is re-integratie niet mogelijk, dan moet er een beschermingsvergoeding betaald worden die kan oplopen tot maar liefst acht jaar loon. 

 

Wie kan zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen?   

Elke werknemer die geen leidinggevende is en die op datum Y zes maanden anciënniteit binnen de onderneming heeft, ofwel in de loop van 2023 minstens negen maanden onderbroken anciënniteit heeft bereikt. 

 

Wanneer mag je iemand ontslaan tijdens de occulte periode?   

Dat doe je best nooit. Ook al heeft je medewerker nog nooit sympathie geuit voor een vakbond, dat kan snel veranderen als hij/zij weet dat er een exuberante vergoeding of ontslagbescherming aan verbonden is. Zelfs al is een dringende reden gerechtvaardigd, als je medewerker beschermd is tegen ontslag, dan moet je toch rekening houden met de specifieke procedure die je hiervoor moet volgen (voorzien in de wet van 19 maart 1991).  

Werd je medewerker al ontslagen met een opzeggingstermijn en doe je hem/haar een plezier door die termijn te verbreken? Let dan op, want een medewerker in een opzeggingstermijn kan zich namelijk ook kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen én zelfs verkozen raken. Zijn/haar mandaat eindigt dan wel op het ogenblik dat de opzeggingstermijn eindigt. Toch een risico waar je best ook rekening mee houdt.  

Kortom, vermijd elk ontslag tijdens de occulte periode, tenzij het gaat om een ontslag met onderling akkoord of om een vrijwillig vertrek. 

 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren