Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Recent besliste het Overlegcomité om bepaalde steunmaatregelen te verlengen en zo sectoren te steunen die getroffen zijn door de vierde coronagolf. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld nog tot 31 maart 2022 een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona.
De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt verlengd voor alle sectoren. Door coronamaatregelen kan het zijn dat:
Tot 31 maart 2022 kunnen werkgevers daarom voor alle vormen van werkloosheid die gelinkt is aan de coronacrisis, een beroep doen op deze versoepelde procedure. Dit wil ook zeggen dat tijdelijke werkloosheid omwille van quarantaine van een kind mogelijk is tot deze datum.
Er komt verder een verlaging van de RSZ-bijdragen in het vierde kwartaal van 2021 voor heel de evenementensector. Deze ondernemers worden rechtstreeks getroffen door de sluitingen. Deze vermindering is van toepassing voor evenementen, cultuur, discotheken, danscafés en binnenspeeltuinen. Zo kunnen werkgevers in het eerste en tweede kwartaal van 2022 inzetten op extra tewerkstelling.
De horecasector zal kunnen rekenen op steun van de regering bij de uitbetaling van de eindejaarspremies. Dit wil zeggen dat, net zoals vorig jaar, de regering de kost zal dragen voor de gelijkstelling van de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona voor het berekenen van de eindejaarspremie.
Met de campagne voor de boosterprik die er binnenkort aankomt, werd ook beslist om het klein verlet voor vaccinatie te verlengen. Dit wil zeggen dat een werknemer afwezig mag zijn van het werk om zijn boosterprik tegen het coronavirus te laten zetten.
Medewerkers die hun boosterprik laten zetten, krijgen voor de tijd die nodig is om zich te verplaatsen en zich te laten vaccineren het recht afwezig te zijn op het werk mét behoud van loon.
Ook medewerkers die een minderjarig kind of een meerderjarige persoon met een handicap of over wie ze de voogdij hebben, naar het vaccinatiecentrum begeleiden, kunnen vanaf vanaf 12 januari 2022 klein verlet aanvragen.
Het verlof kan worden toegepast tot 30 juni 2022.
De Ministerraad besliste op 17 december dat de RSZ voor bepaalde werkgevers in het laatste kwartaal van dit jaar (en mogelijk ook in het eerste kwartaal van 2022) ‘bijzondere’ minnelijke afbetalingsplannen kunnen goedkeuren, zonder dat er hier automatisch bijdrageopslagen, verwijlintresten en forfaitaire vergoedingen aan gekoppeld worden. Momenteel is het nog onduidelijk welke werkgevers dit kunnen aanvragen en via welke weg ze dit kunnen doen.
Relevante artikels
Steunmaatregelen 09 februari 2022
Eind 2021 werden er nieuwe verstrengingen doorgevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Is jouw onderneming getroffen door de verstrengingen? Dan kan je nog steeds rekenen op steun in de vorm van het crisis-overbruggingsrecht. De regering heeft namelijk beslist alle vormen van het crisis-overbruggingsrecht te verlengen tot 31 maart 2022.
Sociaal statuut 13 september 2022
Naast de federale overheid, voorzien ook het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal premies voor zelfstandige ondernemers die getroffen worden door de gevolgen van de coronacrisis. Op welke premies kan je nog een beroep doen? Wij zetten ze voor jou overzichtelijk op een rij.