Strengere regels opeenvolgende contracten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten

De overheid keurde een wetsontwerp goed dat de opeenvolging van vervangingsovereenkomsten en contracten van bepaalde duur beperkt. Tot voor kort konden medewerkers één of meerdere contracten en vervangingsovereenkomsten van bepaalde duur combineren, maar hier komt nu een einde aan.

Update 28 april: de wet werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en treedt tien dagen na publicatie in werking.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 04 april 2023

Wat verandert er?

Het onbeperkt combineren van opeenvolgende contracten en vervangingsovereenkomsten van bepaalde duur ging volgens het Grondwettelijk Hof in tegen de principes van gelijkheid en non-discriminatie. De wetgever volgt hierin. 

De combinatie van vervangingsovereenkomsten en van contracten van bepaalde duur is vanaf nu maximaal twee jaar mogelijk (zonder onderbreking toe te schrijven aan je medewerker). Wordt de maximale duur van twee jaar overschreden, dan zijn de regels van arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur van toepassing. Vooral op de berekening van opzegtermijnen zal dit een invloed hebben. 

De andere bestaande wettelijke regels rond arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten blijven verder gelden. 

Kan je hier als werkgever van afwijken? 

Ja, je kan één keer afwijken van de maximale duurtijd van twee jaar, en dat is wanneer: 

  • de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk dat gerechtvaardigd zijn door de aard van het werk of andere wettige redenen, 

  • en de totale duur van die opeenvolgende contracten en vervangingsovereenkomsten niet langer is dan drie jaar. 

Heeft de regel een invloed op lopende opeenvolgende overeenkomsten? 

Ja, bovenstaande nieuwe regel heeft ook een invloed op de lopende opeenvolgende overeenkomsten. 

Voorbeeld

Er werd al een overeenkomst van bepaalde duur voor zes maanden afgesloten en opeenvolgend een vervangingsovereenkomst van acht maanden. De totale duurtijd van beide overeenkomsten (veertien maanden), telt mee voor de duur van twee jaar als je opeenvolgend en na de datum van inwerkingtreding van de wet een vervangingsovereenkomst of een overeenkomst van bepaalde duur afsluit.

Wanneer treedt de wet in werking?

Het wetsontwerp werd in de Kamer aangenomen en de wet treedt op de tiende dag na de publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking. Op dit moment is de wet nog niet gepubliceerd, maar Liantis brengt je op de hoogte wanneer dit wel het geval is.

Op 28 april 2023 werd de wet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Tien dagen na publicatie treedt de wet in werking.

Meer informatie

Heb je hier nog vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We staan je graag bij!

Relevante artikels

Lees zeker ook ...