My Liantis

Personeelsbeleid 11 september 2023

Subsidies voor duurzaam woon-werkverkeer via Pendelfonds

Op 18 september wordt de 14de Pendelfondsoproep gelanceerd. Vanaf die datum kan je als bedrijf of organisatie een projectdossier indienen die het duurzaam woon-werkverkeer moet bevorderen. Wordt je project gekozen? Dan maak je kans op een subsidie van de Vlaamse overheid.

Duurzaamheid voorop

Nog al te vaak gebruiken medewerkers de auto om zich te verplaatsen naar het werk. Carpooling, de fiets of het openbaar vervoer: het zijn duurzame opties die we in de toekomst eigenlijk vaker zouden moeten gebruiken. Gelukkig zetten heel wat bedrijven en organisaties hierop in met specifieke projecten en initiatieven.

Wat is het Pendelfonds?

Het Pendelfonds subsidieert projecten die een duurzaam woon-werkverkeer bevorderen. Projecten die het aantal autoverplaatsingen op het vlak van woon-werkverkeer willen verminderen, kunnen in aanmerking komen voor een subsidiëring uit het fonds. “Bedrijven of andere private instellingen, maar ook lokale of provinciale overheden of andere publieke instellingen (in samenwerking met een private partner) kunnen de subsidie aanvragen”, klinkt het op de website van de Vlaamse overheid.

Hoeveel subsidies?

De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn, met een maximum van 200.000 euro wanneer een bedrijf alleen indient. Dit maximum bedrag verhoogt naargelang het project door twee of meer bedrijven wordt ingediend: 250.000 euro voor 2 bedrijven, 300.000 euro voor 3 bedrijven, 350.000 euro voor 4 en 400.000 voor 5 of meer bedrijven. De projectduur is minimaal 2 en maximaal 4 jaar.

Nieuwe oproep

Vanaf 18 september is er opnieuw een oproep van het Pendelfonds. Vanaf die datum tot en 18 oktober kunnen bedrijven en  overheden zich dus aanmelden om een dossier in te dienen. “Deze 14de oproep is gericht op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren, én op projecten die het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen stimuleren”, aldus de Vlaamse overheid.

Bedrijven en organisaties die een project willen indienen, kunnen van 18 september tot 18 oktober een dossiernummer aanvragen. Daarna hebben ze tot 18 januari tijd om de subsidieaanvraag te vervolledigen.