My Liantis

Persbericht 17 juni 2021

Telewerk: mag dat vanop een horecaterras of vanuit je buitenlandse vakantiewoning?

Mag je zomaar een Teams-gesprek met collega’s voeren vanop een terrasje aan de kust? Of mag je telewerken aan het zwembad van je vakantiewoning in pakweg het zuiden van Frankrijk? Met deze zomerse temperaturen hebben veel werknemers én werkgevers het zich misschien al afgevraagd. Hr-dienstengroep Liantis geeft enkele belangrijke do’s and dont’s van telewerk in zomerse situaties.

Situatie 1: werken op je eigen terras of aan je zwembad in de tuin

“De wet maakt bij thuiswerk geen onderscheid waar je precies werkt. Dat mag dus in principe zowel in de living als in een kantoor zijn, maar evengoed kan je aan de slag op je terras of aan je zwembad in de tuin”, vertelt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis. “Natuurlijk verwacht een werkgever wel dat een werknemer nog steeds de normale prestaties kan leveren, ongeacht de werkplek die je thuis kiest. Daar draagt elke werknemer dus een verantwoordelijkheid.”

En wat met de kledingetiquette als het écht warm wordt? “Ook op dat gebied is het belangrijk voor werkgevers om goeie afspraken te maken en een bepaalde dresscode af te spreken die je eventueel opneemt in het arbeidsreglement. Voor mensen die visueel contact hebben met andere collega’s of externe partijen lijkt het immers niet aangewezen om bijvoorbeeld in badpak of zwembroek te werken. Bepaalde collega’s zouden dit ook kunnen opvatten als ongewenst gedrag, wat aanleiding zou kunnen geven tot een conflict of zelfs een klacht.”

Kunnen werkgevers eisen dat hun medewerkers de webcam opzetten om te controleren waar ze zitten? “Je medewerkers verplichten om hun camera aan te zetten, lijkt me een zeer moeilijke zaak en is naar mijn aanvoelen juridisch niet ‘afdwingbaar’. Zoiets eisen, is sowieso geen goede zaak. Het is veel beter om het gesprek aan te gaan met medewerkers die dit liever niet doen. Communicatie en begrip langs beide kanten brengen de zaak veel verder dan gewoon iets van bovenaf op te leggen.”

Situatie 2: werken op een zelfgekozen locatie buitenshuis

Met dit mooie weer droom je er als werknemer misschien van om je thuiswerk uit te voeren vanop een gezellig terrasje in de buurt, aan een strandcabine langs de kust, of vanuit je tweede verblijf in de Ardennen. Maar mag dat zomaar? “Een werkgever heeft het recht om te bepalen waar zijn of haar medewerkers precies thuiswerk verrichten. Het kan dus gerust zijn dat de ene werkgever bepaalt dat thuiswerk ook enkel op het domicilieadres mag gebeuren, terwijl een andere werkgever ook een tweede verblijf of zelfs een andere locatie zoals een horecaterras toelaat. Een werkgever kan bijvoorbeeld kiezen dat thuiswerk enkel thuis mag gebeuren, omdat hij wil dat het werk vertrouwelijk blijft, wat op een terras niet altijd evident is.”

“Daarom raden we werkgevers aan om hier zeker een beleid over uit te schrijven. Zo bestaan er geen misverstanden. Heb je nog geen telewerkbeleid in je bedrijf? Dan kan de medewerker zelf de locatie bepalen, zolang hij of zij nog steeds de normale, goede werkprestaties kan leveren en zich aan de werkafspraken houdt. Tijdens de werkuren bijvoorbeeld een alcoholisch drankje nuttigen omdat je dan toch op een terras aan het werk bent, zit er dus niet in.”

Situatie 3: telewerken vanuit het buitenland

Je gezin gaat een maand naar Zuid-Frankrijk, maar jij hebt maar twee weken vakantie. Kan je dan twee weken telewerken vanuit je Franse vakantiewoning? “Als je van plan bent om in het buitenland te telewerken, moet je dit melden aan je werkgever. Die kan altijd beslissen om daar niet mee in te stemmen. Doet hij of zij dat wel? Dan zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Zo kan de vakantiebestemming en de lengte van je verblijf een invloed hebben op RSZ-bijdragen die je werkgever moet betalen en op je persoonlijke belastingsituatie. Bovendien moet de werkgever nagaan of de arbeidsongevallenverzekering jouw buitenlandse telewerksituatie ook dekt. Allemaal zeer technische elementen waardoor een werkgever misschien minder geneigd zal zijn om een buitenlands telewerkbeleid te implementeren. Toch kan het nooit kwaad om hierover in gesprek te gaan met mekaar om de beste oplossing te vinden.”

Wat bij een positieve coronatest voor vertrek?

Reizigers die naar het buitenland trekken, moeten in bepaalde gevallen een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Maar wat als je positief test en dus niet naar het buitenland op vakantie kan? “Als je positief test op corona, dan zal je een arbeidsongeschiktheidsattest krijgen. Kort gezegd: dan ben je in ziekte. Of je je vakantiedagen nog kan inruilen voor ziektedagen, hangt af van de startdatum van je ziekteperiode. Start die ziekteperiode nog voor je verlof begon te lopen, dan zorgt de wet er automatisch voor dat de ganse periode waarin je ziek bent, als ziekte geldt. Je zal die vakantiedagen dus op een ander moment nog kunnen gebruiken. Gaat je ziekteperiode pas in, wanneer je al in verlof bent? Dan geldt dit niet en ben je de vakantiedagen in principe kwijt. Je kan hierover andere afspraken maken met je baas of leidinggevende, maar eenzijdig beslissen om verlof terug in te trekken, kan je niet.”