Tijdelijke vermindering en betalingsuitstel RSZ-bijdragen

Door de automatische indexering van de lonen, stijgt de loonkost in België sneller dan in onze buurlanden. Om competitief te blijven, voorziet de federale overheid daarom enerzijds een vermindering van de RSZ-bijdragen in het eerste en tweede kwartaal van 2023, en anderzijds een spreiding van betaling van een deel van de RSZ-bijdragen in het derde en vierde kwartaal van 2023.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 02 januari 2023

Voor welke werkgevers gelden deze maatregelen?

Deze steunmaatregel geldt voor :

  • alle werkgevers uit de privésector,
  • de autonome overheidsbedrijven,
  • de openbare zorgsector.

Deze steunmaatregel geldt niet voor vennootschappen die banden hebben met belastingparadijzen. Het gaat dan om:

  • zowel belastingplichtigen met een rechtstreekse participatie in vennootschappen die in een belastingparadijs zijn gevestigd.
  • als belastingplichtigen die ter kwader trouw een ongerechtvaardigde betaling van minimum 100.000 euro doen aan vennootschappen die in een belastingparadijs zijn gevestigd.

Vermindering RSZ-bijdragen eerste en tweede kwartaal 2023 

In het eerste en tweede kwartaal van 2023 wordt er een vermindering toegekend van 7,07% van de verschuldigde netto globale werkgeversbijdrage. Met netto globale werkgeversbijdrage wordt bedoeld:

  • de RSZ-basiswerkgeversbijdragen
  • na aftrek van de RSZ-werkgeversverminderingen.


Betalingsuitstel RSZ-bijdragen derde en vierde kwartaal 2023 

Het betalingsuitstel bedraagt 7,07% van de verschuldigde netto globale werkgeversbijdrage.

De RSZ-bijdragen van het derde en vierde kwartaal die het voorwerp uitmaken van een betalingsuitstel, moeten naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid gestort worden. Dit in gelijke schijven verdeeld over de vier kwartalen van 2025, gelijktijdig met de verschuldigde bijdragen voor deze kwartalen.

Wat doet Liantis voor je?

Voor de RSZ-vermindering van het eerste en tweede kwartaal, hoef je niets te ondernemen. Liantis berekent deze verminderingen automatisch voor jou.

Heeft je bedrijf een band met een belastingparadijs? Breng dan je vertrouwde Liantis- klantenadviseur hiervan dan op de hoogte.

Wil je ook een uitstel van betaling voor het derde en vierde kwartaal? Dan zal een aanvraag bij de RSZ hiervoor noodzakelijk zijn. Vraag dit dan zelf aan bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). De details van deze procedure zijn momenteel nog niet bekend. We houden je op de hoogte van zodra meer nieuws.