Uitbreiding politiek verlof voor burgemeester bij noodsituatie

Momenteel hebben werknemers in de privésector die het ambt van burgemeester uitoefenen al recht op politiek verlof. Vanaf 24 juli 2023 breidt dit recht uit voor burgemeesters die geconfronteerd worden met een noodsituatie in hun stad of gemeente, waarvoor hun aanhoudende beschikbaarheid essentieel is. Hierdoor kan hij/zij de arbeidsovereenkomst tijdelijk niet uitvoeren. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 28 juli 2023

Wat is een noodsituatie?

Een noodsituatie omvat elke gebeurtenis die schadelijke gevolgen voor het maatschappelijke leven in de betrokken gemeente of stad veroorzaakt of kan veroorzaken, zoals een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, een ernstige bedreiging ten opzichte van het leven of de gezondheid van personen en/of ten opzichte van belangrijke materiële belangen. Denk bijvoorbeeld aan een zware overstroming of een terroristische aanslag.

Over hoeveel dagen bijkomstig politiek verlof gaat het? 

Momenteel is er recht op maximaal twee arbeidsdagen politiek verlof per week om het ambt van burgemeester uit te oefenen. De medewerker kan ook kiezen voor een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst tijdens de ambtsperiode.  

Dankzij de nieuwe regeling hebben medewerkers die het ambt van burgemeester uitoefenen, het recht om tijdens een noodsituatie op de arbeidsdagen die ze wekelijks moeten presteren afwezig te zijn van het werk, bovenop het bestaande recht op politiek verlof.  

De nieuwe regeling bestaat dus naast de bestaande regeling van gedeeltelijke schorsing van maximaal twee arbeidsdagen per week.  

Voorbeeld

Je medewerker werkt van maandag tot en met vrijdag en neemt elke week een dag politiek verlof op maandag. Op woensdag wordt hij/zij geconfronteerd met een noodsituatie in zijn of haar gemeente die duurt tot en met zondag. Naast de dag politiek verlof op maandag heeft je medewerker tijdens diezelfde week ook nog recht op drie dagen politiek verlof, namelijk op woensdag, donderdag en vrijdag.

Welke formaliteiten gelden er?

Je werknemer brengt je hier vooraf van op de hoogte. Is dat niet mogelijk, dan moet hij of zij je zo snel mogelijk verwittigen. 

Het verlof moet gebruikt worden voor het doel waarvoor het is toegestaan. Je kan je werknemer vragen om de noodsituatie te bewijzen.  

Is er recht op loon? 

Normaal gezien ontvangt je werknemer geen loon tijdens het politiek verlof. Er wordt dan onbezoldigd vrijaf genomen. Maar tijdens de bijkomende dagen politiek verlof naar aanleiding van een noodsituatie, is er wél recht op loon.  

Let op: dit recht op loonbehoud wordt ook voorzien voor de dagen politiek verlof die je medewerker gewoonlijk opneemt als dit valt in de periode van de buitengewone noodsituatie. 

Voorbeeld

Je medewerker werkt van maandag tot en met vrijdag. Hij/zij neemt elke week een dag politiek verlof op vrijdag. Op woensdag wordt de werknemer geconfronteerd met een noodsituatie in zijn of haar gemeente die duurt tot zondag.  
 
De medewerker heeft recht op loon voor de dagen politiek verlof voor woensdag en donderdag. Bijkomstig is er toch ook nog recht op loonbehoud voor de dag politiek verlof op vrijdag. Je kan het betaalde brutoloon en werkgeversbijdragen voor de betrokken periode terugvorderen bij de gemeente of stad.

Vanaf wanneer treedt dit in werking?

Deze uitbreiding van het recht op politiek verlof trad op 24 juli 2023 in werking. De wet is dus enkel van toepassing op het politiek verlof dat vanaf 24 juli 2023 wordt genomen. 

Vragen?

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren