Uitstel uitreiking koopkrachtpremie

De deadline van 31 december 2023 voor het toekennen van de koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques nadert. Aanvankelijk moesten ook de cheques zelf uiterlijk op 31 december 2023 uitgereikt zijn om vrij te zijn van belastingen en om te kunnen genieten van het sociaal voordelige statuut, maar de regering heeft beslist om de uiterste uitreikingsdatum te verschuiven naar 31 maart 2024. 

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 15 december 2023

Uitstel termijn toekenning

De sectorale onderhandelingen lopen vertraging op waardoor het administratief moeilijk is om de premie te berekenen en uit te keren vóór 31 december 2023. De regering komt nu tegemoet door de deadline voor de uitreiking met drie maanden uit te stellen. De koopkrachtpremie moet nu dus ten laatste op 31 maart 2024 uitgereikt worden.  

In heel wat sectoren zijn er al sectorale cao’s over de toekenning van de koopkrachtpremie gesloten. Vaak heeft de sector zelf een vroegere uitreikingsdatum bepaald. De bijkomende termijn die nu voorzien wordt, verandert wel niets aan de deadlines in de cao’s. 

Toekenning op ondernemingsniveau: sluit tijdig je cao of individuele overeenkomst en geef het door aan je klantenadviseur 

Wil je op ondernemingsniveau een koopkrachtpremie toekennen, dan blijft het noodzakelijk om de ondernemings-cao of individuele overeenkomsten ten laatste op 31 december 2023 te sluiten. Enkel de termijn van uitreiking wordt opgeschoven en dus niet de termijn voor het ondertekenen van deze documenten.  

De koopkrachtpremie moet ook nog steeds vermeld worden op de loonbrief van december en op de individuele rekening van het jaar 2023. Ook op de DmfA moet de premie uiterlijk op het vierde kwartaal van 2023 aangegeven worden. 

Daarom vragen wij jou om ons ten laatste tegen 15 januari 2024 de nodige info over de toekenning te bezorgen.  

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.