Verplichte sluitingsdag en -uren: nieuwe spelregels

De kleinhandelszaken zijn verplicht om een wekelijkse sluitingsdag en dagelijkse sluitingsuren te respecteren. Vaak is die sluitingsdag de zondag, maar het kan ook op een andere dag. Ook op gewone dagen kan de handelszaak niet verkopen aan consumenten voor 5 uur en na 20 uur. Hier treden nu enkele wijzigingen op.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 05 januari 2024

Wat verandert er?   

Als een handelaar een andere rustdag dan de zondag kiest, moet dat duidelijk en van buitenaf zichtbaar zijn welke rustdag werd gekozen. Voortaan moet de wijziging minstens een week voor het begin van de maand waarin de wijziging van toepassing is, duidelijk zijn. De mogelijkheid om opnieuw een andere wekelijkse rustdag te kiezen, kan al na drie maanden, vroeger was dat na zes maanden. 

Geldt dit voor alle handelsactiviteiten? 

Nee, sommige handelsactiviteiten vallen niet onder deze verplichting. Denk maar aan homeparties, verkoop in stations, luchthavens … Dat lijstje is uitgebreid met de winkels in ziekenhuizen of andere zorgvertrekkingen, die niet groter zijn dan 150 m2 en waarbij de verkoop afgestemd is op de bezoekuren en een halfuur ervoor en erna. 

De bestaande specifieke bepalingen voor nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie, zijn nu ook van toepassing op krantenwinkels en videotheken, die na 21 uur en vóór 5 uur verkopen en/of verhuren. Ook op de seksuitbating voor volwassenen is dit van toepassing.  

De mogelijkheid om geen sluitingsdag en -uren te moeten respecteren, kan door het college van burgemeester en schepenen onderworpen worden aan een voorafgaande vergunning. Het schepencollege kan beslissen om geen vergunning te verlenen of om de vergunning te beperken tot bepaalde gebieden of voor bepaalde openingsuren.  

De notie ‘seksuitbating voor volwassenen’ is volledig nieuw in deze context en omvat iedere inrichting waarvan de activiteiten erop gericht zijn seksueel genot aan volwassenen te verschaffen, zoals:  

  • Seks- en loveshops 

  • Inrichtingen voor erotische shows 

  • Ieder voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid die bestemd is voor de uitbating van erotische shows, de verkoop van erotische of seksartikelen en de verstrekking van erotische of seksuele diensten. 

Vragen? 

Heb je vragen over deze wijziging? Aarzel dan niet om ons te contacteren.