Vlaanderen versterkt doelgroepenbeleid

Vlaanderen wil de werkzaamheidsgraad van 55-plussers, van laag- en middengeschoolde  jongeren en van personen met een arbeidshandicap nog verhogen. Om die reden versterkte de regering enkele bestaande maatregelen.

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 20 december 2018

Regionalisering doelgroepenbeleid

In 2014 herverdeelde de regering-Michel de bevoegdheden rond het tewerkstellingsbeleid. Hierdoor werden een aantal RSZ-verminderingen voor specifieke doelgroepen regionale materie. Op 1 juli 2016 beet het Vlaamse Gewest de spits af door deze bevoegdheden om te zetten in een eigen, regionaal doelgroepenbeleid.

  • Vlaanderen koos voor het systeem van RSZ-verminderingen voor jongeren en ouderen.
  • Om personen met een arbeidshandicap meer kansen te geven op de arbeidsmarkt bleef men verder inzetten op de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP).
  • Ten slotte genieten werkgevers die langdurig werkzoekenden aanwerven onder bepaalde voorwaarden een aanwervingsincentive (AWI).

Versterking doelgroepenbeleid

Vlaanderen wil nog meer personen aan het werk krijgen en versterkt om die reden enkele van de maatregelen die hierboven beschreven staan.

Oudere werknemers

De Vlaamse regering voorziet 3 wijzigingen voor deze doelgroep.

Ten eerste verhoogt het bedrag van de RSZ-vermindering voor zittende 60-plussers van 1.150 euro naar 1.500 euro per kwartaal.

 
Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal Huidig basisbedrag vermindering per kwartaal Toekomstig basisbedrag vermindering per kwartaal
55 jaar - 59 jaar 600 euro 600 euro
Vanaf 60 jaar (dus ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd) 1.150 euro 1.500 euro

Ten tweede verruimt de RSZ-vermindering voor de aanwerving van een niet-werkende, werkzoekende 55-plusser.  Als de voorwaarden vervuld zijn, kan de werkgever tijdens het kwartaal van aanwerving en de 7 volgende kwartalen het volledige saldo van de verschuldigde basisbijdragen in mindering brengen.

 
Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal van aanwerving Huidig basisbedrag vermindering per kwartaal gedurende 8 kwartalen Toekomstig basisbedrag vermindering per kwartaal gedurende 8 kwartalen
55 jaar - 59 jaar 1.150 euro Saldo verschuldigde basisbijdrage (na toepassing structurele vermindering)
≥ 60 jaar, maar < pensioengerechtigde leeftijd 1.500 euro Saldo verschuldigde basisbijdrage (na toepassing structurele vermindering)

Ten slotte wordt het bereik van de RSZ-vermindering voor oudere werknemers (zittende én niet-werkende werkzoekende) vergroot door het verhogen van het loonplafond. De uitbetaling van een eindejaarspremie kan ervoor zorgen dat het loonplafond overschreden wordt. In dat geval kan de vermindering niet toegepast worden in dat kwartaal. Om dit in de toekomst te vermijden, wordt het loonplafond in het vierde kwartaal van elk jaar op een hoger bedrag vastgelegd.

 
Huidig loonplafond per kwartaal Toekomstig loonplafond per kwartaal
13.400 euro

13.945 euro in kwartalen 1, 2 en 3 van elk jaar

en 18.545 euro in kwartaal 4 van elk jaar

Voor uitzendkrachten bedraagt het loonplafond voor kwartaal 1 van elk jaar 18.545 euro. Dit zal echter maar voor het eerst worden toegepast in kwartaal 4 van 2020.

Jongere werknemers

De Vlaamse regering wil vooral de aanwerving van laaggeschoolde jongeren aanmoedigen. Als de voorwaarden vervuld zijn, kan de werkgever tijdens het kwartaal van aanwerving en de 7 volgende kwartalen, het volledige saldo van de verschuldigde basisbijdragen in mindering brengen.

Voor de aanwerving van zogenaamde ‘middengeschoolde’ jongeren verandert er niets.

 
Scholing Huidig basisbedrag vermindering per kwartaal gedurende 8 kwartalen Toekomstig basisbedrag vermindering per kwartaal gedurende 8 kwartalen
Laaggeschoold 1.150 euro Saldo verschuldigde basisbijdrage (na eventuele socialemaribelaftrek en na toepassing structurele vermindering)
Middengeschoold 1.000 euro 1.000 euro

 

Personen met een arbeidshandicap

Ten slotte wil de Vlaamse Regering de toegang tot de reguliere arbeidsmarkt vergemakkelijken voor personen met een arbeidshandicap door de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) op twee punten aan te passen.

Enerzijds komt er een VOP met tijdelijk karakter voor een groep personen die voordien uit de boot vielen. Het gaat over personen met een arbeidshandicap die rendementsverlies of bijkomende kosten ondervinden door een ernstige aandoening, maar waar nog progressie mogelijk is.

Anderzijds wil de Vlaamse regering de VOP aantrekkelijker maken voor zelfstandigen. Dit willen ze verwezenlijken door:

  • een aanpassing van de ondergrens van het netto belastbaar inkomen voor zelfstandigen;
  • de opschorting en de verrekening van de uitbetaling in plaats van de terugvordering;
  • rekening te houden met periodes van ziekte of stopzetting;
  • de mogelijkheid om de premie te verhogen.