Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling

Wanneer je onderzoekers tewerkstelt, kan je als werkgever onder bepaalde voorwaarden een gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten. Het tijdig aanmelden van een onderzoeks- of ontwikkelingsproject bij Belspo is een van die voorwaarden. Vanaf 1 augustus 2023 moet de aanmelding vóór de startdatum van het project of programma gebeuren.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 29 juni 2023

Aanmeldingsplicht

Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling van bedrijfsvoorheffing moet je projecten of programma’s vooraf aangemeld worden bij Belspo.  

Tijdstip aanmelding: strikter standpunt 

Volgens het administratieve standpunt van de fiscus geldt de vrijstelling vanaf de maand waarin het project of programma bij Belspo is aangemeld. Hierdoor kan er nooit teruggewerkt worden naar een moment vóór de aanmelding. 

Het Hof van Cassatie besliste op 6 januari 2023 dat de aanmelding moet gebeuren vóór de aanvangsdatum van dergelijke onderzoeksprojecten of -programma's. 

Wijziging vanaf 1 augustus 2023 

Om werkgevers de tijd te geven om hun interne procedures aan te passen aan dit nieuwe standpunt, past de fiscus het huidige standpunt nog verder toe tot en met 31 juli 2023.  

Voor nieuwe projecten of programma’s die starten vanaf 1 augustus 2023 en die je niet of niet correct vooraf meldt, is geen vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing meer mogelijk.

Lopende projecten of programma's 

Voor projecten of programma's die vóór 1 augustus 2023 met alle wettelijk verplichte gegevens zijn aangemeld, wijzigt er niets. Deze projecten en programma's komen nog altijd in aanmerking voor de vrijstelling, zelfs als ze na de aanvangsdatum aangemeld worden. 

Wijziging lopende projecten of programma’s 

Wil je iets wijzigen of corrigeren aan een lopend project of programma? Hou er dan rekening mee dat je dit best ook vóór 1 augustus 2023 doet. Doe je dit na die datum, dan loop je het risico dat je de vrijstelling verliest. 

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren