Vrijstelling doorstorting van bedrijfsvoorheffing: erkenning Vlaamse steunzones verlengd 

Werkgevers genieten van verschillende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Ondernemingen die investeren in een steunzone en daardoor extra arbeidsplaatsen creëren, komen in aanmerking. De periode van erkenning van de Vlaamse steunzones is recent nog eens met twee jaar verlengd.  

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 12 december 2023

Voordeel voor werkgevers

Kmo’s en grote ondernemingen die in een regio investeren die erkend is als steunzone, krijgen onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van 25% gedurende twee jaar op de bedrijfsvoorheffing per extra arbeidsplaats die ze creëren. Een extra voorwaarde is dat de bijkomende tewerkstelling ten minste drie jaar (voor kmo’s) of vijf jaar (voor grote ondernemingen) behouden moet blijven.

Verlenging erkenning Vlaamse steunzones 

De periode van erkenning van een gebied als steunzone is beperkt. Tijdens de coronacrisis werd een eerste verlenging met 18 maanden goedgekeurd. Nu verlengt de overheid dat nog eens met twee jaar. Dit betekent dat er aanvragen ingediend kunnen worden: 

  • Tot en met 31 oktober 2024 voor de steunzones rond Genk en Turnhout, 

  • Tot en met 31 mei 2028 voor de steunzones rond Vilvoorde en Zaventem.  

De erkenning van de steunzones rond Genk en Turnhout liep af op 31 oktober 2022, maar de nieuwe verlenging treedt in werking met terugwerkende kracht. Bedrijven die ondertussen al een aanvraag indienden, komen daardoor toch in aanmerking.  

Niet elk adres in deze gebieden ligt in een steunzone. Of dat zo is, kan je nakijken op www.geopunt.be.  

Let op: het blijft essentieel dat het aanvraagformulier voor de vrijstelling wordt ingediend vóór het einde van de erkenningsperiode. 

Vragen? 

Wil je meer weten over deze vrijstelling, dan kan je terecht op de website van Vlaio. Of wil je meer weten over de andere vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing, dan vind je hier meer informatie. Heb je bijkomende vragen hierover? Aarzel dan niet om ons te contacteren.