My Liantis

Ondernemen 27 september 2018

Week van de bedrijfsoverdracht: onderschat de emotionele impact niet

Tussen 22 en 26 oktober 2018 is het opnieuw Week van de Bedrijfsoverdracht. Een initiatief om oudere zaakvoerders te doen nadenken over de overdracht  van hun onderneming. Dit proces neemt immers snel enkele jaren in beslag. Bovendien is ook het emotionele aspect enorm belangrijk om rekening mee te houden.

Heel wat experts en verschillende bedrijfsleiders weten dat je zaak overlaten voor 80% een emotionele kwestie is. Voor veel zaakvoerders is hun onderneming dan ook als een soort kind dat ze plots moet loslaten.

Mentaal proces

Voor je naar je boekhouder-accountant stapt, is het daarom belangrijk om de mentale processen die bij een overdracht komen kijken, onder de loep te nemen. Het is bewezen dat overlaters die eerst dit proces doorlopen, nadien met grotere tevredenheid haalbare en duurzame keuzes maken. Bovendien kan je deze keuzes later ook makkelijker toelichten bij je (financiële) partners.

Ondersteuning

Met de steun van het VLAIO kunnen de experts van Liantis talent services  je ondersteunen bij dit mentale proces. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, of bekijk de getuigenis van een ondernemer.

Omdat veel bedrijfsleiders niet meteen een geschikte kandidaat-overnemer vinden, besluiten ze steeds vaker om hun zaak aan één of meerdere werknemers over te laten. Liantis ontwikkelde hiervoor een aanpak op maat van jouw onderneming.

Grondige voorbereiding dankzij informatieve ontbijtsessies Bij het overlaten of verkopen van een zaak  duiken er vaak meer vragen op dan antwoorden. Het is dan ook belangrijk om hier weloverwogen in te werk te gaan. Vooral een tijdige én grondige voorbereiding is cruciaal voor een succesvolle overdracht. Om je hierbij te helpen organiseren UNIZO, Overnamemarkt.be, Integraal, Liantis en KBC op vier  plaatsen in Vlaanderen een interessante ontbijtsessie ‘Overlaten of verkopen, hoe pak ik het aan?’.