My Liantis

Persbericht 05 juni 2023

Welke beroepskosten kan ik aftrekken als zelfstandige?

Accountable en Liantis lanceren speciale zoekmachine

De Belgische start-up Accountable lanceert samen met hr-dienstengroep Liantis de website beroepskosten.be: een gratis website die alle beroepskosten voor de ongeveer 1,2 miljoen zelfstandigen in ons land op een rijtje zet. Een kleine revolutie voor Belgische zelfstandigen en freelancers, want beroepskosten blijven voor hen een zeer complex gegeven.

beroepskosten

360 potentiële beroepskosten

Een zakendiner, een abonnement op de sportclub of zelfs de aankoop van een nieuwe auto: welke zelfstandige, in hoofd- of bijberoep, heeft zich niet eens afgevraagd of deze uitgaven aftrekbaar zijn op de belastingaangifte?

Dankzij de samenwerking van twee belangrijke spelers in hun domein - fintech start-up Accountable en de Belgische hr-dienstengroep Liantis - kunnen gebruikers nu gratis zoeken op de website beroepskosten.be in een lijst van meer dan 360 potentiële beroepskosten en ontdekken of ze al dan niet aftrekbaar zijn. Ze kunnen ook zien hoeveel andere zelfstandigen deze uitgaven aftrekken en praktisch advies krijgen voor hun onderneming. De inhoud voor de website werd zorgvuldig geselecteerd door echte experts (en niet door AI), verspreid over het hele land.

Een platform dat zich aanpast

Beroepskosten.be, dat ook in het Frans en het Engels beschikbaar is, betekent dus een grote stap voorwaarts voor Belgische zelfstandigen en freelancers en maakt het veel gemakkelijker om hun beroepskosten te beheren.

Hoewel de website al een groot aantal situaties dekt, zullen Liantis en Accountable ze blijven ontwikkelen om de vragen en opmerkingen van gebruikers te beantwoorden. Zo willen de twee initiatiefnemers op termijn meer uitgaven en filters toevoegen, onder meer op basis van het beroep van de bezoeker. Het platform zal ook de mogelijkheid bieden om als gebruiker bepaalde uitgaven aan te bevelen aan anderen. Bovendien zullen accountantskantoren en andere beheerders in de toekomst ook zaken kunnen personaliseren.

“Op het juiste moment”

Nicolas Quarré: co-founder & CEO van Accountable: "Accountable bestaat om alle zelfstandigen in dit land te helpen betere financiële beslissingen te nemen, met een zo groot mogelijke autonomie. Beroepskosten.be is een belangrijke pijler in de realisatie van deze visie en komt op het beste moment van het jaar: wanneer zelfstandigen hun belastingaangifte kunnen indienen. We hadden ons geen betere partner kunnen wensen dan Liantis, digitale pionier en bron van expertise voor meer dan 229.000 zelfstandigen, om de ontwikkeling van deze website te ondersteunen."

Nicolas Maes: directeur regionale klantenorganisatie bij Liantis: “Bij Liantis streven we altijd naar oplossingen die het leven van ondernemers makkelijker maken. Soms ontwikkelen we die zelf, maar even vaak zoeken we actief naar partners met innovatieve tools die onze missie delen. In Accountable vonden we zo'n partner, ook zij willen ondernemers en hun raadgevers ontzorgen. Beroepskosten is zo'n thema waar ondernemers heel wat vragen over hebben. En net daarom ontwikkelden Liantis en Accountable samen een platform waar ze snel informatie en inzichten over beroepskosten terugvinden. Zo willen we ondernemers sneller op de goede weg zetten. Bovendien werd het platform mede dankzij de hulp van accountants ontwikkeld en kan het hen ook verder versterken in hun adviesrol richting de ondernemer.”

Surf naar de website beroepskosten.be en ontdek alles over beroepskosten.

Ontdek het hier