Werken op zondag 24 en 31 december: wat kan voor kleinhandelszaken?

Op zondag 24 en 31 december 2023 zet je graag de deuren van je kleinhandelszaak (PC 201) open, zodat iedereen nog dat laatste vergeten cadeautje kan shoppen voor de feestdagen. Maar hoe gebeurt dat op een wettelijk correcte manier? En wat met de administratieve verplichtingen, verloning, toeslagen en andere wettelijke bepalingen?  
 

We delen de kleinhandelszaken in een aantal groepen in. Voor iedere groep is zondagsarbeid mogelijk, maar onder verschillende modaliteiten en voorwaarden. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 12 december 2023

Iedere zondag de volledige dag openen

Dat geldt voor volgende handelszaken: 
 

  • beenhouwerijen, bakkerijen en banketbakkerijen; 

  • voedingswinkels met minder dan vijf werknemers (voltijds of deeltijds); 

  • dagbladhandelaars; 

  • tabakswinkels; 

  • bloemenwinkels; 

  • … 

Voor deze groep is een tewerkstelling op de koopzondagen in de eindejaarperiode natuurlijk ook geen probleem. Deze prestaties zijn zoals andere zondagen opgenomen in het uurrooster. Zijn dit toch bijkomende prestaties, dan wordt een overloontoeslag van 100% voorzien voor deze overuren en een al dan niet uitbetaalde inhaalrust.

Tewerkstelling op bepaalde zondagen  

Voor de andere kleinhandelszaken dan deze hierboven vermeld, is de 6-zondagenregel van toepassing. De handelaar kan zijn/haar medewerkers op 6 zondagen in een jaar tewerkstellen voor specifieke gelegenheden. De stad of gemeente geeft hiervoor de toestemming. Dat gebeurt in veel steden voor de eindejaarweekends of voor de braderijen in juli en januari. Hierdoor kunnen alle winkels open zijn én kan het personeel ook op zondag werken.  

Wanneer je als handelaar van deze regel gebruikmaakt, moet je 24 uur vooraf de plaatselijke Inspectie van de Sociale Wetten en de vakbondsafvaardiging op de hoogte brengen.  
 
De uitzonderlijke prestaties van je medewerker op deze zondagen moet je ook in een uurrooster opnemen. Je kan dan een ‘tijdelijke wijziging van het uurrooster’ toepassen. Dat doe je door een bericht minstens 24 uur op voorhand uit te hangen in je zaak via aanplakking. Vermeld daarop de uren die je personeel die zondag moeten presteren met een datum en handtekening. 

Voor prestaties op de eerste drie zondagen moet je geen bijkomende toeslagen betalen. Maar als je van de mogelijkheid gebruikmaakt om een vierde, vijfde of zesde zondag personeel tewerk te stellen, is er een loontoeslag van 50% (zonder syndicale afvaardiging) of 100% (met syndicale afvaardiging) verschuldigd. Zijn die prestaties dan tegelijk ook overuren, dan komt er nog een toeslag van 100% bovenop en een al dan niet uitbetaalde inhaalrust. 

Tewerkstelling op bepaalde zondagen in badsteden en toeristische centra 

Handelszaken die in badsteden of toeristische centra gelegen zijn, kunnen alle medewerkers 39 zondagen per kalenderjaar tewerkstellen. Van die 39 zondagen reserveer je er uiteraard dan enkele voor de eindejaarsperiode.

Deze prestaties zullen zoals op andere zondagen opgenomen zijn in het uurrooster. Mochten dit toch bijkomende prestaties zijn, dan wordt een overloontoeslag van 100% voorzien voor deze overuren en een al dan niet uitbetaalde inhaalrust.

Iedere zondag van 8 tot 12 uur openen

Iedere kleinhandelszaak mag op zondagvoormiddag personeel tewerkstellen. Deze prestaties worden zoals voor de andere zondagvoormiddagen opgenomen in het uurrooster. Mochten dit toch bijkomende prestaties zijn, dan wordt een overloontoeslag van 100% voorzien voor deze overuren en een al dan niet uitbetaalde inhaalrust.

Let wel: onbetaalde inhaalrust voor deze zondagsprestaties, overuren of niet, aan de kust of in het binnenland, moet de handelaar sowieso toestaan en dit binnen de zes dagen na de gewerkte zondag. Deze inhaalrust kan de handelaar wel plaatsen op een dag die voor het personeelslid hoe dan ook een vrije dag is.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren.