Work-life balance: bijkomende schorsingen opzeggingstermijn

De Europese richtlijn work-life balance zorgt voor een beter evenwicht tussen het werk en het privéleven van medewerkers. Denk maar aan een flexibelere werkregeling voor zorgdoeleinden.

In dit kader zijn er binnenkort bijkomende schorsingsoorzaken van de opzeggingstermijn, gegeven door de werkgever. Ook bij het nemen van geboorteverlof, familiaal verlof, adoptieverlof en het nieuwe zorgverlof, loopt de opzeggingstermijn binnenkort pas verder na terugkeer van de medewerker.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 17 oktober 2022

Wat houdt de richtlijn in en wat verandert er?

De Europese richtlijn work-life balance draagt bij tot een beter evenwicht tussen het werk en het privéleven van werknemers. Dit kan onder andere bereikt worden door verlof voor zorgdoeleinden aantrekkelijker te maken én de medewerkers die dit verlof nemen, te beschermen.

Bijkomend zijn er nu extra schorsingsoorzaken van de opzeggingstermijn, gegeven door de werkgever. De wet werd op 31 oktober 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en is in werking getreden op 10 november 2022.

Vandaag bestaan er al een aantal schorsingsoorzaken van deze opzeggingstermijn. Denk maar aan zwangerschaps- en bevallingsrust, arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ongeval of ziekte, jaarlijkse en Europese vakantie, voorlopige hechtenis, enzovoort.

Nu komen hier schorsingsgronden bij. Voortaan wordt de opzeggingstermijn, gegeven door de werkgever, ook geschorst bij geboorteverlof, familiaal verlof, adoptieverlof en het nieuwe zorgverlof (dat nog niet in werking is).

Concreet betekent dit dat de opzeggingstermijn op pauze wordt gezet gedurende deze schorsingen. De opzeggingstermijn loopt dan verder na de terugkeer van de medewerker.

Voor wie is deze wijziging belangrijk?

Deze wijziging is belangrijk voor de werkgevers die medewerkers ontslaan met een opzeggingstermijn. Wanneer werknemers bij aanvang van de opzeggingstermijn of tijdens de opzeggingstermijn één van deze vormen van zorgverlof gebruiken, zal de opzegtermijn zich logischerwijze over een langere periode in de tijd uitstrekken.