My Liantis

Evacuatieoefening organiseren

Weten jouw medewerkers wat ze moeten doen bij brand of een andere noodsituatie? Als werkgever ben je verplicht jaarlijks je noodprocedures te testen via een evacuatieoefening. Deze opleiding van Liantis voorziet daarin en biedt je medewerkers de kennis en vaardigheden die nodig zijn om iedereen snel in veiligheid te brengen bij brand. We maken de opleiding op maat voor jouw sector en organisatie. 

Opleiding evacuatie

Waarom deze opleiding?

De lokale brandweer heeft al gauw tien tot vijftien minuten aanrijtijd nodig. In die periode staan je medewerkers er alleen voor. Wat moeten ze wel doen en wat juist niet? Hoe evacueer je een grote groep mensen? En hoe bied je hulp aan personen die niet zelfstandig het pand kunnen verlaten? Deze opleiding biedt je medewerkers de kennis en vaardigheden die nodig zijn in de eerste cruciale minuten na uitbraak van een brand.  

Daarnaast voldoe je met deze opleiding aan de wettelijke verplichting om je noodprocedures te testen aan de hand van een evacuatieoefening en je brandbestrijdingsdienst de nodige vorming te bieden. Bijkomend voordeel is dat je de leerpunten uit de evacuatieoefening kan gebruiken om je noodplan bij te sturen. Zo zijn je medewerkers voorbereid en getraind voor het geval het ooit écht mis gaat. 

Liantis verzorgt deze opleidingen en organiseert de verplichte oefeningen. We stemmen het programma volledig af op jouw sector en organisatie. Van school tot politiegebouw en van industriële omgeving tot verzorgingsinstelling: de preventieadviseurs van Liantis zijn thuis in elke sector.  

Voor wie is de opleiding evacuatie geschikt? 

Je kan al je medewerkers laten deelnemen of enkel je brandbestrijdingsdienst deze opleiding laten volgen. 

Specifieke voorkennis is niet nodig om te kunnen deelnemen, indien je dat wenst kunnen we vooraf een theoriedeel organiseren. Daarover hieronder meer. 

Wat mag je verwachten van de opleiding evacuatie?

De opleiding wordt gegeven door een preventieadviseur van Liantis met bewezen ervaring inzake brandveiligheid (bijvoorbeeld als beroeps- of vrijwillig brandweerman) en een opleiding niveau 1 of 2. 

Voorafgaand aan de opleiding voorzien we in een voorbereidend bezoek. Tijdens dit bezoek doen we een rondgang door de vestiging waar de oefening zal plaatsvinden zodat we het programma kunnen afstemmen op de situatie ter plaatse. Hierbij focussen we op brand en evacuatie, maar ook andere zaken op het vlak van welzijn op het werk kunnen aan bod komen.  

We nemen van tevoren de interne noodplannen door en bespreken deze met de directeur, de interne preventieadviseur en eventuele andere betrokken functionarissen. Op basis van dit voortraject werken we een scenario uit dat we ter goedkeuring aan je voorleggen.  

Eventueel kunnen we gebruikmaken van slachtoffers (oefenpoppen), een vuursimulator (kunstvuur) en een rookmachine. De dag van de evacuatieoefening organiseren en evalueren wij de oefening en brengen officieel verslag uit.  

Indien gewenst kan Liantis voorafgaand aan de evacuatieoefening een vormingsmoment organiseren voor je medewerkers waarbij we de interne procedures toelichten. We kunnen dan ook de gevaren van brand en de risico’s tijdens een evacuatie verduidelijken aan de hand van didactische video’s. 

De opleiding zelf duurt twee tot vier uur, naargelang de voorkennis van de deelnemers. 

Programma

Facultatief theoretisch gedeelte

Het is sterk aangeraden voorafgaand aan de opleiding een theoriedeel te voorzien voor je medewerkers. Liantis kan dit deel op aanvraag verzorgen, met de onderstaande inhoud: 

 1.  Toelichting op de eigen brandcentrale en brandprocedures (onder andere alarmeren via 112). 

 2. Kennismaking met het fenomeen ‘brand’ en blussen 

  1. vuurdriehoek. 

  2. basisprincipes van brand en evacuatie. 

  3. verspreiding/snelheid van brand. 

  4. gevaren van rook. 

  5. belang van compartimentering en het gevaar voor back draft bij het openen van een deur, deurprocedure. 

  6. courante blusmiddelen (poeder / schuim / CO2). 

 3. Evacuatietechnieken 

Inhoud van het praktijkgedeelte: 

De evacuatie oefenen aan de hand van mogelijke praktijksituaties  

 • Rollenspel (alarmeren). 

 • Scenario’s in uiteenlopende situaties.  

 • Na elke oefening: de deelnemers evalueren zelf wat goed en minder goed ging en markeren leer- en aandachtspunten. 

 • Tips & tricks, zoveel mogelijk aangepast aan de eigen locatie. 

 • Indien gewenst levensecht oefenen met onze vuursimulator (kunstvuur),  rookmachine, BullsEye en slachtoffers (oefenpoppen).  

Opleiding evacuatie op maat van jouw bedrijf

Liantis verzorgt deze opleiding volledig op maat van jouw organisatie. Een schoolgebouw evacueren heeft namelijk andere aandachtspunten dan de evacuatie van een verzorgingstehuis of een farmaceutisch bedrijf. 

Onze ervaring is rijk en breed. Denk aan opleidingen evacueren voor scholen, kantoorgebouwen, rust- en verzorgingstehuizen, industriële omgevingen, politiegebouwen, ziekenhuizen, High Care Units zoals bijvoorbeeld een operatiezaal of dienst intensieve zorgen … 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Naam
Adres