My Liantis

Opleiding Zorghygiëne: hoe werk je hygiënisch in de zorg?

Hygiëne in de zorg minimaliseert de kans op infectieoverdracht. Alle medewerkers dragen hier hun steentje aan bij: van verzorgend personeel over schoonmaakpersoneel en paramedici tot kaderleden. Liantis verzorgt opleidingen op maat van zorginstellingen die deze uitdaging aan willen pakken.

Opleiding sociale actualia

Waarom deze opleiding?

In een zorginstelling is het risico op besmetting met micro-organismen groter dan daarbuiten. Bovendien vragen infecties extra zorgverlening, wat op zijn beurt tot een hogere zorgkost leidt.

Met de nodige voorzorgsmaatregelen op het vlak van zorghygiëne bescherm je niet alleen je personeel, maar optimaliseer je ook de zorgkwaliteit voor bewoners.

Voor wie is de opleiding zorghygiëne geschikt?

Deze opleiding is geschikt voor alle gezondheidsinstellingen (zoals woonzorgcentra, kinderdagverblijven, MPI’s …). Per opleidingssessie kunnen vijftien personen deelnemen.

We kunnen een opleiding voorzien voor alle personeelsleden, of ons toespitsen op een specifieke groep van medewerkers die op hun beurt collega's willen sensibiliseren rond hygiënisch werken.

Wat mag je verwachten van de opleiding zorghygiëne?

Deze opleiding brengt je medewerkers de nodige kennis en vaardigheden bij die nodig zijn om op een bewuste manier om te gaan met zorghygiëne.

Een greep uit de thema's die aan bod kunnen komen tijdens de opleiding:

  • Inleidende begrippen over overdracht van infecties en soorten infecties
  • Persoonlijke hygiëne en handhygiëne: handen wassen, handen ontsmetten en dragen van handschoenen.
  • Handontsmetting en test op effectiviteit
  • Standaardvoorzorgsmaatregelen: basisprincipes inzake zorghygiëne (omgaan met linnen, afvalbeheersing, werkkledij … ) en schoonmaak (reinigen en ontsmetten).

Om de opleiding maximaal op de noden van jouw zorginstelling af te stemmen, komen we bij voorkeur op voorhand even langs. Tijdens dit bezoek brengen we de procedures en eventuele knelpunten in jouw instelling in kaart. Op basis hiervan stellen we een specifiek opleidingspakket samen op maat van jouw instelling en medewerkers.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Naam
Adres