My Liantis

Gezinsbijslag: van kraamgeld en 'kindergeld' tot groeipakket

De gezinsbijslag is een uitkering die de Staat aan mensen geeft om te helpen bij het onderhouden van het gezin. Voorbeelden van gezinsbijslagen zijn kinderbijslag (soms ook ‘kindergeld’ genoemd) en kraamgeld. Sinds de 6de staatshervorming zijn de gemeenschappen bevoegd voor deze materie. Je woonplaats bepaalt sindsdien welke regelgeving van toepassing is voor jou.

Kinderbijslag

Groeipakket vervangt kinderbijslag in Vlaanderen

Sinds 1 januari 2019 staat de Vlaamse Gemeenschap in voor de uitbetaling van de gezinsbijslag. De bestaande kinderbijslagregeling kreeg een make-over en heet sindsdien ‘Groeipakket’. Dit pakket bundelt alle tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voor elk kind voorziet en bestaat uit een startbedrag, een basisbedrag en een schoolbonus.

Ontdek het Groeipakket

Wallonië: overgangsregeling voor gezinsbijslag

Op 1 januari 2019 nam de Franse Gemeenschap de kinderbijslag voor kinderen woonachtig in Wallonië over van de federale regering. Voorlopig hanteert men wel nog de oude, federale bedragen voor kraamgeld, basisbijslag en jaarlijkse leeftijdstoeslag.

Lees meer

Brussel: federale regeling kinderbijslag blijft gedeeltelijk van kracht

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie neemt de uitbetaling van kinderbijslag pas op 1 januari 2020 over van de federale regering. Tot dan blijft de ‘oude’ regeling van kracht. Kinderen die in Brussel wonen hebben zo recht op een geboortepremie, een basisbedrag en een jaarlijkse toeslag. Het is echter niet langer de werkgever van één van de ouders, maar de woonplaats van het kind die bepaalt volgens welke regeling de kinderbijslag uitbetaald wordt.

Lees meer

Wil je meer weten over gezinsbijslag voor jou of je medewerkers? KidsLife kan je helpen!

Ontdek KidsLife