My Liantis

AED-toestel: hoe gebruik je een automatische externe defibrillator

Wist je dat elke dag bijna 30 mensen in België een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Slechts 5 tot 10% overleeft dit. Als een slachtoffer binnen de drie à vier minuten een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, dan heeft hij of zij 60 tot 70% overlevingskans. Dankzij specifieke opleidingen kan iedereen in je bedrijf een AED-toestel leren gebruiken.

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Het is dat groene bakje met een hart en de letters AED op. Binnenin zit een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient in het geval van hartritmestoornissen. De schok kan het ritme van het hart herstellen.

Iedereen mag een AED gebruiken. Het is veilig en geeft gesproken instructies mee. Terwijl je wacht op de hulpdiensten kan het op die manier een leven redden. 

Reanimatie met een AED-toestel

De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen. Een om het toestel aan te zetten en mogelijk een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Het is uitgerust met zelfklevende elektroden die je moet aanbrengen op de ontblote borstkas. Het toestel zal dan het hartritme analyseren. Als zich een levensbedreigende toestand voordoet, dient het AED-toestel een stroomstoot toe. Soms moet je hiervoor wel nog op een knop drukken.

Vind een AED-toestel aan de hand van dit pictogram

Het onderstaande pictogram geeft aan waar je het AED-toestel kan vinden:

Pictogram AED-toestel

Hartveilig

Met het project Hartveilig stimuleert het Rode Kruis steden en gemeenten om publiek toegankelijke AED-toestellen te plaatsen en hun personeel verenigingen en bevolking te stimuleren om reanimatielessen te volgen. Maar ook bedrijven, organisaties, scholen en verenigingen kunnen een toestel plaatsen en reanimatielessen organiseren.

AED-opleidingen

Ook al mag iedereen een AED-toestel gebruiken, toch blijkt dat heel wat mensen dat niet durven. Daarom bestaan er ook speciale opleidingen: zo word je vertrouwd met het gebruik van het toestel.

EHBO kan levens redden! Ontdek ons opleidingsaanbod.

Lees meer