Zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep
Heb je een volwaardig sociaal statuut als werknemer of ambtenaar, dan kan je daarnaast aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Is dit niet het geval, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep en bouw je zo een aantal sociale rechten op.
Welke rechten bouw je op als zelfstandige in hoofdberoep?
Een zelfstandige in hoofdberoep die in orde is met de betaling van de sociale bijdragen geniet bescherming voor vele sociale risico's. Zo zorg je voor een vangnet voor het geval je bijvoorbeeld ziek wordt, je een kind krijgt of tijd nodig hebt om voor een hulpbehoevend familielid te zorgen.
Je wordt ziek (ziekteverzekering en arbeidsongeschiktheid)
Het ziekenfonds vergoedt je ziektekosten en betaalt je bij arbeidsongeschiktheid een vervangingsinkomen uit. Je ziekenfonds betaalt onder meer je raadplegingen bij de dokter, tandarts, specialist, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenhuisverpleging terug. Zelf betaal je enkel het remgeld.
Je kan aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, op voorwaarde dat je minstens acht dagen arbeidsongeschikt blijft, je ziekenfonds je arbeidsongeschiktheid erkent én je in orde bent met je sociale bijdragen.
Gelijkstelling bijberoep
Wie moet aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep maar slechts beperkte zelfstandige inkomsten verwerft, kan eventueel gebruik maken van de gelijkstelling met een bijberoep (art. 37).