Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Een van de belangrijkste symptomen als je het coronavirus hebt, is koorts. Maar dat wil niet zeggen dat je, om besmetting te voorkomen, de temperatuur van je werknemers zomaar mag opmeten.
Als werkgever mag je officieel geen temperatuur meten. Dat wordt namelijk beschouwd als informatievergaring over de gezondheidstoestand van een lichaam, wat gelijkgesteld kan worden met een medische handeling. Zeker als er arbeidsgeschiktheid aan wordt gekoppeld. Om dezelfde reden mag je ook niet eisen dat medewerkers een bekwaamheidsattest van hun arts voorleggen, net zoals je zelf ook geen tijdelijke arbeidsongeschiktheid of ziekteverlof mag opleggen.
MAAR in deze crisistijd kunnen bepaalde handelingen, zoals het opmeten van de lichaamstemperatuur, wel gebeuren binnen een strikt kader dat in het arbeidsreglement wordt ingeschreven.
De wijziging van het arbeidsreglement moet dan volgens vaste procedures verlopen. Heb je een ondernemingsraad? Dan kan een wijziging enkel in overleg met de ondernemingsraad. Heeft jouw bedrijf geen ondernemingsraad? Dan moet je als werkgever het ontwerp van de wijziging op de werkvloer uithangen. Vraag hiervoor advies aan jouw klantenadviseur.
Natuurlijk wil je jouw werknemers een veilige werkplek bieden, maar de test vraagt organisatorisch wel grote inspanningen. Bovendien kunnen die weinig effect hebben en een vals gevoel van veiligheid geven.
Vanuit een medisch standpunt is een temperatuurmeting geen sluitende manier om het coronavirus te detecteren:
Bovendien is temperatuurmeting ook juridisch gezien niet zonder risico. De inspectiediensten zien daar ook op toe.
Koorts meten of niet, vraag je werknemers in ieder geval om waakzaam te zijn voor symptomen en laat hen indien nodig contact opnemen met hun huisarts. Benadruk steeds het belang van de geldende maatregelen rond hygiëne en social distancing na te leven.
Bereid je voor op een controle door Toezicht Welzijn op het Werk.