1 september: ook grootouders nemen verlof voor eerste schooldag

Niet alleen ouders zelf zijn graag aanwezig aan de schoolpoort op de eerste schooldag van hun kroost. Ook heel wat grootouders nemen verlof op 1 september. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis op basis van de verlofgegevens van 304.450 werknemers in de afgelopen vijf jaar. Zo neemt 19,75% van de 50 tot 59-jarigen verlof op 1 september. Een solide tweede plaats, net na de ouders tussen 30 en 39 jaar waar 20,6% verlof neemt.

3 minuten leestijd Persbericht 30 augustus 2023

Grootouders

Vandaag is het weer zover: de eerste schooldag in Vlaanderen. Die eerste september is voor heel wat kinderen en ouders een spannende dag. Net daarom kiezen sommige ouders ervoor om de start van het schooljaar mee in te zetten aan de schoolpoort. Hr-dienstengroep Liantis analyseerde de verlofcijfers van de afgelopen vijf jaar van meer dan 304.450 arbeiders en bedienden. Het gaat om medewerkers die doelbewust verlof hebben opgenomen. Andere vrije dagen door bijvoorbeeld tijdskrediet, ouderschapsverlof of deeltijds werk zitten niet in deze cijfers opgenomen.

Het grootste deel (20,60%) verlofnemers is tussen de 30 en 39 jaar oud, de leeftijdsgroep met kinderen die doorgaans jonger en minder zelfstandig zijn. Maar wel opvallend: ook 19,75% van de 50 tot 59-jarigen neemt verlof op deze dag. Mattias Dessein, senior manager bij Liantis Consult: “De zomervakantie overbruggen is vaak al een moeilijke puzzel voor ouders. Vijftigers – soms al grootouders – springen in de bres om de eerste schooldag van hun kleinkinderen vlot te laten verlopen. Ze spelen een belangrijke rol in de opvang van de kleinkinderen, maar combineren die vaak nog met hun eigen loopbaan.”

Extra dag verlof

Liantis peilde eerder ook naar het aantal werkgevers dat hun werknemers een extra verlofdag gunt voor speciale gelegenheden, zoals een festival of de eerste schooldag. Daaruit blijkt dat maar liefst 13% van de bevraagde kmo-werkgevers een extra, bijkomende verlofdag op 1 september voorziet voor zijn werknemers. “Tegenwoordig zien we heel wat werkgevers die zich flexibel opstellen voor hun medewerkers. Dat is niet overal mogelijk natuurlijk, maar we merken dat open communicatie hierover tussen werkgevers, leidinggevenden en medewerkers altijd het best werkt. Zo kunnen alle partijen zoeken naar de best mogelijke oplossing”, besluit Mattias Dessein.

Mama én papa aan de schoolpoort

Wie zou veronderstellen dat vooral vrouwen massaal verlof nemen, vergist zich. Want op het eerste zicht lijken de cijfers verrassend vooruitstrevend. Zo is de verdeling ongeveer gelijk, waarbij de vrouwen iets meer dan de helft (52,76%) opmaken van de verlofnemers.

Ook in vorige jaren schommelt de verdeling rond de helft. Mattias Dessein nuanceert die cijfers: “Aan de hand van deze cijfers lijkt de verdeling tussen mannen en vrouwen die verlof nemen die dag vrijwel gelijk en stabiel te blijven doorheen de jaren. Toch is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat meer vrouwen deeltijds werken dan mannen en mogelijk op die dag al een vrije dag hebben. Dan is de nood om verlof te nemen dus minder groot en niet te zien in de cijfers.”