4 op 10 ondernemers weten niet of zaak kan overleven als crisis blijft duren

Liefst 4 op de 10 ondernemers (37%) zeggen dat ze niet weten of hun zaak dit jaar zal kunnen blijven bestaan als de crisis nog lang aanhoudt. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 3.194 Belgische ondernemers. Positief is dan weer dat de helft van de ondernemers aangeeft dat ze ondanks de omstandigheden hoopvol blijven. “Ondernemers beleven zeer moeilijke tijden, maar knap om bij velen die kenmerkende veerkracht te blijven zien”, aldus Philip Van Eeckhoute van Liantis.

2 minuten leestijd Persbericht 28 januari 2021

Gebrek aan perspectief

Hr-dienstengroep Liantis voerde eind november 2020 een bevraging uit bij 3.194 Belgische ondernemers in samenwerking met iVox. Daarin polste Liantis naar de impact van corona, maar ook hoe ondernemers vooruitkijken. Uit alles blijkt dat ondernemers nood hebben aan perspectief en hopen dat het tij snel keert nu de vaccinatiecampagne op gang komt. 37% van de ondernemers zegt immers dat ze niet weten of hun business dit jaar zal kunnen blijven bestaan als de crisis nog lang aanhoudt.

“Het gebrek aan perspectief weegt zwaar door op onze ondernemers”, aldus Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij hr-dienstengroep Liantis. “We moeten als samenleving absoluut vermijden dat straks tienduizenden ondernemers de handdoek in de ring gooien.”

Minder snelle groei

Liantis vroeg de ondernemers ook welke gevolgen de coronacrisis op langere termijn voor hen zal hebben. Deze 5 zaken schoven ze het meest naar voor:

  1. Minder snelle groei (45,1%)

  2. Financiële problemen (40,8%)
  3. De noodzaak om voortdurend in te spelen op veranderingen (32,9%)
  4. Meer online verkoop en/of dienstverlening (22,5%)
  5. Meer thuiswerk (20,1%)

“Een doelgerichte financiële ondersteuning en een financieel vangnet voor ondernemers is een must, ook nog wanneer deze crisis achter de rug zal lijken”, aldus Philip Van Eeckhoute. “Belangrijk: meer dan de helft van de ondernemers (52,8%) begrijpt dat er strenge maatregelen moesten komen om onze algemene gezondheid te waarborgen. Toch zeggen evenveel ondernemers (52,4%) ook dat ze vrezen dat de impact op onze economie zich nog jarenlang zal laten voelen.”

Veerkracht

Ondanks de harde omstandigheden blijven heel wat ondernemers toch positief en optimistisch, zo blijkt ook uit de bevraging. “De helft van de ondernemers in de bevraging zegt dat ze hoopvol naar dit jaar kijken. Dat is verrassend gezien de andere resultaten, maar tegelijk knap dat ze hun hoofd niet laten hangen”, aldus Philip Van Eeckhoute. “En gelukkig maar, want ondernemers zijn én blijven ontzettend belangrijk voor onze welvaart. Ze verdienen ons respect en onze steun.”