8% meer studenten combineren studies met ondernemerschap

Nu het academisch schooljaar weer begint, maakt hr-dienstengroep Liantis de balans op van het aantal studenten-zelfstandigen dat bij hen aangesloten is. Wat blijkt? In 2022 steeg hun aantal met bijna 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar om student-zelfstandige te worden, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

3 minuten leestijd Persbericht 25 september 2023

Het statuut

Studenten kunnen sinds 1 januari 2017 als student-zelfstandige genieten van een voordelige bijdrageregeling die ondernemen voor hen aantrekkelijker maakt. Hebben ze een netto belastbaar jaarinkomen dat lager ligt dan 8.204,6 euro, dan betalen ze geen sociale bijdragen. Tussen 8.204,6 en 16.409,2 euro betalen ze 20,5 procent op het bedrag dat boven de 8.204,59 euro uitkomt. Verdienen ze meer of evenveel dan 16.409,2 euro? Dat betalen ze een een bijdrage van 20,5 % op het volledige inkomen, met een minimum van 874,19 euro per kwartaal (berekend op een inkomen van 16.409,2 euro).

Stijgende lijn

Uit een analyse van Liantis van de student-zelfstandigen die bij hen zijn aangesloten, blijkt dat hun aantal in stijgende lijn zit. Zo steeg hun aantal in 2022 met 7,7% ten opzichte van 2021. Van alle student-zelfstandigen is 39,8% vrouw en 60,2% man – vergelijkbaar met de algemene verdeling bij alle zelfstandigen. De gemiddelde leeftijd van de student-zelfstandigen is 21,7 jaar.

Dit is de top 5 van de meest voorkomende beroepen bij de student-ondernemers:

  1. Consultant (bijvoorbeeld IT)
  2. Schoonheidsspecialist
  3. Instructeur/lesgever
  4. Fotograaf
  5. Grafisch ontwerper

“Je merkt dat heel wat studenten al willen ‘proeven’ van het leven als zelfstandige. Heel vaak als consulent om advies te geven over een brede waaier aan onderwerpen zoals IT. Vaak geven deze studenten dus al advies over zaken die binnen hun studie- en interessegebied liggen”, vertelt Karel Van den Eynde, expert bij Liantis . “Ook wat het lesgeven betreft, zien we dat veel jonge ondernemers bijvoorbeeld bijlessen geven die in het verlengde liggen van hun studies. Denk maar aan talen of wiskunde voor jongere kinderen. Schoonheidsspecialisten, fotografen of grafisch ontwerpers zijn dan weer studenten die nu al ondernemen en waarvan je kan verwachten dat ze hun zelfstandige activiteit na hun studie zullen verderzetten.”

Voorwaarden

Om voor dit statuut in aanmerking te komen, moeten de studenten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze tussen de 18 en 25 jaar oud zijn, studeren aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland en ingeschreven zijn voor minimaal 27 studiepunten (ECTS) per schooljaar of 17 lesuren per week en om een erkend diploma te behalen. “Bovendien moeten de studenten regelmatig de lessen volgen”, besluit expert Karel Van den Eynde van Liantis.