Afschaffing 5 beroepsbekwaamheden in Brussel vanaf 1 april 2024

Naast de afschaffing van de basiskennis bedrijfsbeheer op 15 januari 2024 wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) de regels over de toegang tot het beroep vanaf 1 april 2024 ook nog op een aantal andere vlakken aanpassen. De details van de wijzigingen zijn op dit moment nog niet bekend, maar de grote lijnen ervan kunnen we je wel al meegeven:  

2 minuten leestijd 21 maart 2024

Afschaffing 5 beroepsbekwaamheden

Vanaf 1 april 2024 schrapt het BHG de volgende 5 beroepsbekwaamheden: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, voetverzorging, masseur en dentaaltechnicus. Het gaat om dezelfde 5 gereglementeerde beroepen die ook het Waalse Gewest al eerder, op 1 januari 2019, afschafte.  

Ondernemers met domicilie of zetel in het BHG die vanaf 1 april 2024 met een van die activiteiten starten, moeten voortaan dus geen beroepsbekwaamheid meer bewijzen. Bestaande ondernemingen zullen hun eventuele aangestelde voor deze beroepskennis uit de KBO kunnen laten schrappen. 

Minder praktijkervaring vereist voor 3 gereglementeerde beroepen

Voor het bewijs van de (oude) beroepsbekwaamheden van installateur-frigorist, restaurateur-traiteur en bakker-banketbakker zijn er voortaan maar 3 in plaats van 5 jaar praktijkervaring vereist.   

Daarnaast wordt ook een incoherentie weggewerkt op het vlak van de zogenaamde ‘certificats de qualification’, die zowel in het Franstalig voltijds secundair onderwijs als in het Franstalig volwassenenonderwijs worden afgeleverd en zich op exact dezelfde beroepsprofielen en competentie-eenheden baseren. Voortaan wordt ook het ‘certificat de qualification’ uit het secundair onderwijs als afzonderlijk bewijs van beroepsbekwaamheid aanvaard. Wie een ‘certificat de qualification’ uit het secundair onderwijs heeft, zal dus in het BHG niet langer ook een getuigschrift van de derde graad van het secundair onderwijs moeten voorleggen, zoals nu nog het geval is. 

Afschaffing van de Vestigingsraad

De Vestigingsraad, het beroepsorgaan voor de beslissingen inzake de ondernemersvaardigheden, wordt in het BHG afgeschaft. In de plaats daarvan zal je tegen de weigering van de erkenning van een beroepsbekwaamheid beroep kunnen aantekenen bij de Directeur-generaal van Brussel Economie en Werkgelegenheid van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel. 

Afschaffing verplichte adviezen

Vanaf 1 april 2024 zijn ondernemingsloketten niet langer verplicht om bepaalde gevallen ter advies voor te leggen aan Brussel Economie en Werkgelegenheid. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de aangestelde minder dan 25% van de aandelen van de onderneming bezit. Het ondernemingsloket mag voortaan zelf de knoop doorhakken, al zal het wel mogelijk blijven om indien gewenst - facultatief - een adviesaanvraag in te dienen. 

Afschaffing machtiging ambulante handel

De machtigingen voor ambulante en kermisactiviteiten worden vanaf 1 april 2024 afgeschaft. Enkel voor ambulante activiteiten ten huize van de consument blijft in het BHG een specifiek vergunningsregime behouden. Lees er meer over in dit artikel.