Bedrijfsbezoeken en beleidsadvies: nieuwigheden in 2022

Op 1 januari 2022 trad het koninklijk besluit van 14 augustus 2021 in werking. De belangrijkste wijzigingen in dit KB zijn de nieuwe termijnen van de verplichte bedrijfsbezoeken en de inhoud van het beleidsadvies dat een externe dienst zoals Liantis aan werkgevers moet verlenen. Op basis van het nieuwe KB beslist Liantis bovendien om nog een stapje verder te gaan en haar dienstverlening uit te breiden met tussentijdse bedrijfsbezoeken met een multidisciplinair karakter.

4 minuten leestijd Welzijn op het werk 09 februari 2022

Nieuwe termijnen voor de bedrijfsbezoeken

Het nieuwe KB specifieert de nieuwe termijnen waarop bedrijfsbezoeken moeten plaatsvinden. Welke termijn dat juist is, wordt bepaald door de tariefgroep waartoe de onderneming behoort, die op haar beurt wordt vastgelegd door de hoofdactiviteit van de werkgever. Voor periodieke bezoeken wordt bovendien ook rekening gehouden met het criterium van de groep waartoe het bedrijf behoort. Een kort overzicht:

Groep en tariefgroep Verkennend bedrijfsbezoek Periodiek bedrijfsbezoek
A,B,C* - TG 1,2 Binnen 12 maanden** Om de 24 maanden*
A,B,C* - TG 3,4,5 Binnen 6 maanden** Om de 24 maanden*
C*,D - TG 1,2 Binnen 12 maanden** Om de 36 maanden*
C*,D - TG 3,4,5 Binnen 6 maanden** Om de 24 maanden*

* Het gaat om de minimale frequentie; een hogere frequentie is altijd mogelijk.
** Bezoek aan de hoofdzetel, aangevuld met een bezoek aan een of meerdere werkplekken die de werkgever en een preventieadviseur van de interne dienst voorstellen.

Liantis zet in op tussentijdse bedrijfsbezoeken

Op basis van het nieuwe KB beslist Liantis om nog een stapje verder te gaan en haar dienstverlening uit te breiden met tussentijdse bedrijfsbezoeken voor A-, B- en C+-bedrijven, bovenop het verkennend bedrijfsbezoek en de periodieke bedrijfsbezoeken. Liantis zet hier sterk op in en wil met de tussentijdse bedrijfsbezoeken risico’s uit verschillende welzijnsdomeinen aanpakken en dus multidisciplinair te werk te gaan.

Als werkgever kan je dus een beroep doen op Liantis-experten uit verschillende welzijnsdomeinen met verschillende expertises. De Liantis-expert bekijkt de risico’s in jouw onderneming dus vanuit een andere invalshoek vergeleken met de arbeidsarts-preventieadviseur die instaat voor de vaste bedrijfsbezoeken. In overleg met de klantenadviseur kan de werkgever zelf bepalen welke accenten hij graag wenst te leggen tijdens de tussentijdse bedrijfsbezoeken. Op die manier garandeert Liantis een heel persoonlijke aanpak op maat van jouw onderneming.

Bedrijfsbezoeken bij C- en D- bedrijven

Voor de bedrijfsbezoeken bij kleinere bedrijven, verandert er weinig. In een notendop:

  • De Liantis-expert zal tijdens het bedrijfsbezoek de vijf meest urgente risico’s in kaart brengen en formuleert concrete adviezen over de aanpak ervan. De expert noteert alles op een tablet, zo kan de informatie vlot doorstromen naar het dynamisch beleidsadvies dat beschikbaar is op het digitaal communicatieplatform My Liantis.
  • Op basis van de aanwezige gevaren op de werkvloer, bepaalt de bedrijfsbezoeker bovendien welke medewerkers al dan niet op periodiek medisch onderzoek dienen te komen.
  • Let wel, als er een ernstig arbeidsongeval of drie gewone arbeidsongevallen plaatsvinden, wordt er een vervroegd bedrijfsbezoek ingepland. Het team van de bedrijfsbezoekers zorgt hier zoals steeds voor de nodige ondersteuning.

Introductie van het verkennend bedrijfsbezoek

Het nieuwe KB introduceert bovenop het tussentijds bedrijfsbezoek ook een allereerste, verkennend bedrijfsbezoek bij nieuwe klanten. Hoe pakt Liantis dit aan?

  • Liantis voert het verkennend bedrijfsbezoek uit in lijn met de nieuwe opgelegde termijnen. Na dit verkennend bedrijfsbezoek bezorgt Liantis de werkgever een verslag met alle concrete observaties van tijdens het bezoek.
  • De Liantis-expert kadert het nut, doel en inhoud van bedrijfsbezoeken, specifieert de verschillende soorten en linkt het bedrijfsbezoek aan het gemotiveerd beleidsadvies.
  • Liantis prikt een datum voor het eerste verkennend bedrijfsbezoek en bepaalt een vaste frequentie voor de verdere periodieke bedrijfsbezoeken in functie van de grootte en de risico’s van de onderneming.
  • Liantis legt vast wie de bedrijfsbezoeken zal uitvoeren.
  • Bovendien bezorgt Liantis voorafgaand aan dit eerste, fysieke bezoek een pakket met algemene en sectorspecifieke informatie aan de nieuwe klant. Dit via het digitaal communicatieplatform My Liantis. 

Voor werkgevers met arbeidsplaatsen die geografisch verspreid en/of tijdelijk zijn, zoals vestigingen of werven, wordt in overleg met de werkgever en een preventieadviseur van zijn interne dienst, en na advies van het comité, een bezoekschema vastgelegd met een vaste timing om die arbeidsplaatsen regelmatig te bezoeken.

Beleidsadvies

Het KB van 14 augustus 2021 specifieert ook het beleidsadvies aan werkgevers van C- of D- bedrijven. De focus ligt hier op de prioritaire risico’s aanwezig in de onderneming, waarbij de externe dienst meteen ook concrete preventiemaatregelen moet aangeven. Zo worden werkgevers ondersteund in de stapsgewijze opbouw van een efficiënt preventiebeleid.

De externe dienst koppelt bovendien een aantal concrete opdrachten aan het beleidsadvies die de werkgever ertoe moet aanzetten risico’s beter op te volgen. Het nieuwe KB zorgt er tot slot ook voor dat de werknemers van bedrijven, al dan niet via het Comité, beter betrokken worden bij het beleidsadvies.

Informatieplicht

Bij de aansluiting van nieuwe ondernemingen geldt er een informatieplicht over de specifieke risico’s die verbonden zijn aan de sector en/of aan de activiteiten van de onderneming. Ook moet de externe dienst de nieuwe onderneming informeren over de goede praktijken, tools, preventiemaatregelen en over de werking van de elektronische inventaris.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...