Begrotingsakkoord: uitbreiding en verstrenging flexi-jobs

Vorige week sloot de regering De Croo een akkoord over de begroting van 2024. Belangrijk voor jou als werkgever is de uitbreiding van de sectoren voor flexi-jobs en de verstrenging van het statuut.  

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 16 oktober 2023

Uitbreiding flexi-jobs

Begin dit jaar werden de sectoren die flexi-jobbers mogen inzetten al uitgebreid, maar vanaf volgend jaar komen daar maar liefst 12 sectoren bij. Het inschakelen van flexi-jobbers wordt binnenkort mogelijk in deze paritaire comités:  

  • PC 112 voor het garagebedrijf 

  • PC 118 voor de voedingsnijverheid, maar enkel de volgende subsectoren: PSC 118.03, PSC 118.07, PSC 118.08, PSC 118.09, PSC 118.10, PSC 118.11, PSC 118.12, PSC 118.14, PSC 118.21 en PSC 118.22. 

  • PC 132 voor de ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken 

  • PSC 140.01 voor de autobussen en autocars 

  • PSC 140.05 voor de verhuisondernemingen 

  • PC 144 voor de landbouw 

  • PC 145 voor het tuinbouwbedrijf 

  • PC 200 voor de rijscholen en opleidingscentra, met NACE-code 85531 

  • PC 320 voor de begrafenisondernemingen 

  • PC 323 voor het beheer van gebouwen, de vastgoedmakelaars en de dienstboden 

  • De sector van het onderwijs voor bepaalde NACE-codes 

  • De publieke sport- en cultuursector voor bepaalde NACE-codes 

  • De eventsector voor bepaalde NACE-codes waarbij de betrokken ondernemingen enkel gebruik mogen maken van flexi-jobs voor activiteiten met betrekking op de organisatie van evenementen.  

De uitbreiding zou ervoor zorgen dat er voor sectoren waar er een groot tekort is aan werkkrachten sneller helpende handen komen door flexi-jobbers in te schakelen. 

De nieuwe sectoren kunnen er via een sectorale cao wel voor kiezen om geen flexi-jobs toe te laten. Zelfs sectoren waar nu geen flexi-jobs mogelijk zijn en niet onder deze uitbreiding vallen, kunnen via een sectorale cao ervoor kiezen om dat wél mogelijk te maken. 

Niet langer onbeperkt belastingvrij bijverdienen 

Naast de uitbreiding van sectoren, zijn er ook enkele nieuwe voorwaarden om als flexi-jobber te mogen werken. Een belangrijke wijziging is het feit dat niet-gepensioneerde flexi-jobbers die meer dan 12.000 euro bijverdienen belastingen moeten betalen. Het gaat dan enkel over een fiscaal plafond, dus ongeacht het inkomen moeten er geen sociale bijdragen betaald worden. 

In praktijk zal dat eerder uitzonderlijk zijn, zegt onze juridisch experte Lies Denolf. “Dit jaar verdiende een flexi-jobber volgens onze gegevens gemiddeld 12,80 euro per uur. Om aan 12.000 euro te raken, zou een flexi-jobber 937,5 uur per jaar moeten werken, een hoog aantal. Tegen acht werkuren per dag zou dat neerkomen op ongeveer 117 dagen per jaar. Vermoedelijk raken heel wat mensen daar nooit aan als ze elke week één dag bijklussen.” 

Heel wat bestaande voorwaarden en formaliteiten blijven nog steeds van kracht. 

Verhoging van de minimumlonen  

Volgens het begrotingsakkoord moet je de flexi-jobbers betalen volgens de geldende loonbarema's in de sector. Lies Denolf: “In de praktijk betekent dat dat sommige flexi-jobbers mogelijk een kleine loonsverhoging krijgen.” Enkel in de horeca blijft een uitzondering van toepassing. 

Verhoging werkgeversbijdrage sociale zekerheid 

Voor jou als werkgever is de belangrijkste ingreep een verhoging van de werkgeversbijdrage voor de sociale zekerheid. Die gaat van 25% naar 28% van het brutoloon van de medewerker met een flexi-jobstatuut. 

Maar dat is op zich niet doorslaggevend. “Het belangrijkste voordeel voor de werkgever is dat een flexi-job vooral erg flexibel is', zegt experte Lies Denolf. “Er zijn natuurlijk bepaalde formaliteiten, maar die zijn veel gemakkelijker. Daardoor kan je een flexi-jobber zelfs op dagbasis inschakelen om drukke periodes te overbruggen of een antwoord te bieden op personeelskrapte.”, zegt onze juridisch experte Lies Denolf.  

Vragen? 

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren!