Betere bescherming voor werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan

Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn vaak tijdrovend en vereisen regelmatige medische afspraken. Dit kan leiden tot frequente afwezigheden op het werk. Om deze werknemers beter te beschermen tegen eventuele represaillemaatregelen als gevolg van hun veelvuldige afwezigheid, introduceert een nieuwe wetgeving een dubbele bescherming: tegen ontslag en tegen discriminatie. 

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 19 maart 2024

Bescherming tegen ontslag 

Werknemers mogen niet worden ontslagen om redenen die te maken hebben met hun afwezigheid door de vruchtbaarheidsbehandeling. Het is de werkgever die moet bewijzen dat er andere redenen zijn voor het ontslag wanneer de werknemer daarom verzoekt. 

Kan het ontslag toch in verband gebracht worden met de afwezigheden door de vruchtbaarheidsbehandeling, dan kan de werknemer aanspraak maken op een beschermingsvergoeding van zes maanden loon. 

Bescherming tegen discriminatie 

Werknemers mogen ook niet worden benadeeld vanwege hun afwezigheid door de vruchtbaarheidsbehandeling. Zo heeft de werknemer het recht om na de afwezigheid wegens een vruchtbaarheidsbehandeling terug te keren naar dezelfde functie en om te “profiteren van alle verworven en in wording zijnde rechten tijdens de opname” ervan. Bij inbreuk hierop is de werkgever een forfaitaire vergoeding verschuldigd gelijk aan zes maanden loon. 

Beide vergoedingen kunnen worden gecumuleerd en komen bovenop een eventuele verbrekingsvergoeding. 

Geen nieuw betaald verlof 

Deze wet creëert dus geen nieuw recht op betaald verlof in het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen. Hiervoor moeten werkgever en werknemer nog steeds een beroep doen op bestaande mechanismen, zoals betaald of onbetaald verlof, tijdelijke aanpassing van het arbeidsregime … Als een werknemer arbeidsongeschikt is als gevolg van de behandeling, dan wordt dit beschouwd als ziekteverlof. 

Wat betekent dit voor werkgevers? 

Werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, zullen binnenkort beter beschermd zijn. Ze moeten hun werkgever wel op de hoogte brengen via een medisch attest. Vanaf de kennisgeving zijn ze beschermd tegen ontslag tot 2 maanden na datum van het attest. 

Daarnaast worden ze ook beschermd tegen discriminatie. Een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan mag geen nadelige gevolgen hebben voor de werknemer. Elke overtreding van deze regels kan leiden tot een schadevergoeding gelijk aan zes maanden brutoloon. Er is geen verbod op cumulatie van deze vergoedingen.