Bijkomende toeslag bij tijdelijke werkloosheid

Vanaf 1 januari 2024 wordt de tijdelijke werkloosheidsuitkering verlaagd van 65% naar 60% van het (begrensd) loon. Dit begrensd loon bedraagt momenteel 3299,11 euro per maand. Om deze verlaging te compenseren, werd er beslist dat de werknemers recht hebben op een extra aanvulling bovenop de uitkering bij tijdelijke werkloosheid. 

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 21 december 2023

Wat betekent dit voor jou? 

Als je je arbeiders of bedienden vanaf 1 januari 2024 op tijdelijke werkloosheid plaatst en ze recht hebben op een uitkering, dan hebben zij ook recht op een bijkomende vergoeding van 5 euro per dag. Deze vergoeding komt ten laste voor jou, als werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid.  
 

Wat zijn de voorwaarden?  

Wanneer de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van je arbeider of bediende wordt geschorst door werkloosheid (economische werkloosheid, slecht weer ...) en je werknemer recht heeft op uitkeringen, dan is er ook recht op een bijkomende vergoeding. Alleen bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht moet er geen bijkomende toeslag van 5 euro toegekend worden. 
 

Vanaf wanneer is er recht op de bijkomende toeslag? 

Of je de vergoeding vanaf de eerste dag tijdelijke werkloosheid moet betalen, hangt af van het maandloon van je werknemer. 

  • Je medewerker waarvan zijn/haar bruto maandloon niet hoger is dan 4.000 euro heeft recht op een toeslag van 5 euro vanaf de eerste werkloosheidsdag voor elke dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering. 

  • Je werknemer waarvan zijn/haar bruto maandloon hoger is dan 4.000 euro heeft pas recht op die toeslag van zodra hij/zij in hetzelfde jaar bij en dezelfde werkgever meer dan 26 dagen tijdelijk werkloos was. De toeslag geldt pas voor elke dag gedekt door een tijdelijke werkloosheidsuitkering vanaf de 27ste dag. 
     
    De dagen tijdelijke werkloosheid door overmacht worden niet meegeteld voor de berekening van de grens van 26 dagen. 

De toeslag van 5 euro wordt gekoppeld aan de spilindex. 
 

Bovenop bestaande aanvullingen 

Deze toeslag van 5 euro komt bovenop de bestaande supplementen die al voorzien zijn bij wet, cao of andere bestaande afspraken in de ondernemingen. Deze nieuwe vergoeding is ten laste van de werkgever of het Fonds voor Bestaanszekerheid. 

Voorbeeld 
In de voedingsnijverheid (PC 118) geldt er een aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid van 10,05 euro voor de eerste 5 dagen tijdelijke werkloosheid. Vanaf 1 januari 2024 moet je bijkomstig nog een toeslag van 5 euro toekennen vanaf het moment dat je medewerker zijn/haar arbeidsovereenkomst wordt geschorst door werkloosheid en recht heeft op uitkeringen. 

Uitzondering 
Er is één uitzondering voorzien op bovenstaande regels, waarbij je de aanvullende toeslag van 5 euro niet verschuldigd bent. Er moet dan wel een cao voorhanden zijn waarop je kan terugvallen.  

Deze cao moet je medewerkers in het geval van tijdelijke werkloosheid een bepaald percentage van diens loon waarborgen. Als dit percentage ervoor zorgt dat je werknemer een bedrag ontvangt dat ten minste gelijk is aan het bedrag dat die zou ontvangen zonder de cao, maar met de toeslag van 5 euro, dan moet je als werkgever de toeslag niet te betalen. 

 
Onduidelijkheden 
De wettekst roept nog heel wat praktische vragen op. Denk maar aan de interpretatie wat betreft de berekening van het plafond van 4.000 euro. Zodra er meer duidelijkheid is, vullen we dit artikel aan. 
 

Vragen? 
Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om ons te contacteren