Economische werkloosheid voor bedienden in niet btw-plichtige ondernemingen

Voorheen werd er economische werkloosheid voor bedienden toegepast wanneer een onderneming moeilijkheden heeft omdat de omzet, de productie of de bestellingen met 10% gedaald zijn of door een graad van tijdelijke werkloosheid van minstens 10% bij arbeiders of als de onderneming erkend wordt als onderneming in moeilijkheden.  

1 minuten leestijd Personeelsbeleid 02 januari 2024

Ondernemingen die niet onderworpen zijn aan de btw 

Sinds 3 december 2023 is het voor niet btw-plichtige ondernemingen mogelijk om toch gebruik te maken van economische werkloosheid voor bedienden. Denk maar aan ondernemingen uit de social profitsector.  

Ondernemingen die niet onderworpen zijn aan btw moeten dan bewijs leveren op basis van documenten of rechtvaardigingsstukken van boekhoudkundige aard, en tonen zo dat hun omzet, productie of de bestellingen gedaald zijn. 

Wil je economische werkloosheid voor bedienden toepassen, dan moet je het formulier C106A-NBTW indienen bij de RVA, samen met alle documenten of rechtvaardigingsstukken van boekhoudkundige aard. 

Vragen? 

Meer informatie over de procedure economische werkloosheid voor bedienden vind je hier. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met je vertrouwde klantenadviseur.