Geen retroactieve schorsing van de opzeg bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

De regering keurde een wetsvoorstel goed dat de opzegtermijn tijdens tijdelijke werkloosheid wegens overmacht schorst. Tot nu toe liep een opzegtermijn gewoon door tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid. In tegenstelling tot wat eerder werd aangegeven, zal de schorsing niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 15 juni 2020

Schorsing zonder terugwerkende kracht

Op donderdag 11 juni 2020 werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat de opzegtermijn schorst tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De wet gaat in zodra de nieuwe wettekst in het Belgisch Staatblad is gepubliceerd.

Er werd oorspronkelijk geopperd dat de schorsing van de opzegtermijn bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een terugwerkende kracht zou hebben. Die retroactiviteit werd weliswaar uit het wetsvoorstel geschrapt. Ook een bijkomende vergoeding is niet verschuldigd.

Wat verandert er concreet?

Concreet betekent het dat bij opzegging door de werkgever: 

  • De opzegperiode zal worden geschorst op dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, en dat zodra de wet is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Bijvoorbeeld: Je hebt jouw werknemer opgezegd met een opzegtermijn van acht weken. Sinds week één staat de werknemer op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De wetgeving wordt pas officieel in week zes. Wordt de opzegtermijn vanaf het begin geschorst? Nee, pas vanaf week zes zal de opzegtermijn worden geschorst door tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, omdat de wetgeving pas van kracht is vanaf de publicatie in week zes. 

  • Behalve in de volgende situatie: een opzegtermijn die al liep vóór 1 maart 2020 leidt niet tot schorsing.

Bijvoorbeeld: Je hebt jouw werknemer op maandag 17 februari 2020 opgezegd met een termijn van twintig weken. Je hebt de werknemer meermaals op tijdelijke werkloosheid gezet, ook na de publicatie van de wet. Wordt de opzegtermijn geschorst? Nee, want de opzegtermijn liep al vóór 1 maart 2020.

  • De opzegtermijn die nog niet liep vóór 1 maart 2020 en die al beëindigd is op het moment van de publicatie, wordt niet verlengd. In dat geval is er ook geen bijkomende vergoeding verschuldigd.

We brengen je op de hoogte zodra de wet gepubliceerd en dus van kracht is.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...